• Youtube
  • 18.09.2024
  • 14:00
Feltservice

Hvordan planlegge oppdrag i D365 Field Service?

Se demo på hvordan Dynamics 365 Field Service kan effektivisere ressursallokeringen for bedrifter og organisasjoner som har produkter og folk i felten.

I webinar-serien om Microsoft Dynamics 365 Field Service er vi denne gangen kommet til planleggingen av oppdrag, og hvordan dette bør gjøres for en effektiv og ryddig utførelse av service-oppdrag.

Her får du se demo og en praktisk gjennomgang av hvordan du kan bruke Field Service (Feltservice) til å effektivisere planlegging og utførelse av oppdrag ute i felten: Fra hvordan du automatisk kan tildele oppdrag til riktig person basert på kompetanse og geografisk plassering, til optimal ruteplanlegging og sanntidsoppdateringer for kundene. Du vil også lære hvordan du kan forbedre kundetilfredshet ved å gi mer nøyaktige ankomsttider og oppdatert informasjon underveis i prosessen.


I dette webinaret går vi gjennom:

  • Hvordan få kontroll på utstyret hos deg selv og ute hos kundene dine?
  • Hvordan registrere ulike typer ressurser?
  • Hvordan opprette ulike typer oppdrag og bruke maler for å effektivisere?
  • Hvordan booke riktig ressurs basert på ulike krav?


Videoen er relevant for deg som jobber innenfor service/tjeneste, vedlikehold eller teknisk support - og du ønsker å forbedre bedriftens effektivitet, redusere kostnader og øke kundetilfredsheten.

Presentasjon og demo ser du på vår YouTube-kanal. Se opptak her:

Kontakt

Andreas Fjeld-Nielsen

Jeg kan hjelpe deg med digitalisering og automatisering av prosessene i service og drift. La oss ta en prat om mulighetene i Field Service!

  1. Send e-post
  2. 950 72 227

Her kan du lese transcript av webinaret fra 18. september 2024:
Hvordan planlegge oppdrag i Dynamics 365 Field Service?


Introduksjon til Dynamics 365 Field Service

Frode Stenstrøm: Synes du det kan være utfordrende å ha oversikt over dine arbeidsoppdrag, dine bookinger, utstyr og ressurser du har satt ut i felt, hva du har leid ut av serviceteknikker og eller materiell? Det finnes en veldig enkel måte å få kontroll på denne problemstillingen, og det er å bruke Dynamics 365 Field Service-applikasjonen til å gjøre booking av dine arbeidsordre og utstyr.

I dagens webinar skal vi vise dere hvordan dere gjør disse prosessene, både med utstyrskontroll og arbeidsordre.

Møt eksperten: Stine

Frode Stenstrøm: Med oss i studio har vi fått med Stine til å vise oss nettopp dette. Velkommen tilbake, Stine.

Stine Hansen: Tusen takk for det.

Frode Stenstrøm: For de som ikke visste det fra forrige uke kan dere se Stine presentere hva Dynamics 365 Field Service er.

I dag går vi inn på hvordan-spørsmålet, og med perspektivet til

Stine Hansen: planlegger.

Frode Stenstrøm: Til planlegger

Stine Hansen: Ja, de som står og har kontroll på hva som... Hva bedriften eier og har, og

Frode Stenstrøm: hva man skal på. Og vi har jo tenkt å kjøre flere sånne webinarer på andre rollene, men vi fokuserer på den som faktisk har jobb og funksjon, og planlegge bookinger og arbeidsordre, og da er det riktig ressurs til riktig tid og sted.

Stine Hansen: Riktig.

Frode Stenstrøm: Det er riktig. Og du, Stine, du er jo da ekspert og spesialist på feltservice.

Stine Hansen: Ja, jeg vil påstå det.

Frode Stenstrøm: Tidligere ungdomspolitiker

Stine Hansen: Tidligere, har brukt litt tid på politikk i litt voksen alder og. Men nå er det bare bare..

Frode Stenstrøm: Bare maratonløper!

Stine Hansen: Vi får se hvordan det går.

Praktisk om dagens sending

Frode Stenstrøm: Mitt navn er Frode Stenstrøm Jeg blir med sammen med Stine programleder i dag Litt om dagens sending Vi sender som vanlig direkte på YouTube Så det er en interaktiv sending. Så bare si hvem du er og si hei. Sånn kan vi svare på de spørsmålene som måtte komme underveis Vi tekster videoen som vi alltid gjør. Og vi lager kapitler slik at dere kan se på akkurat de delene av videoen Som er mest relevante for dere Stine, hva hadde du tenkt å vise konkret av ting?

Registrering av utstyr

Stine Hansen: Først skal vi snakke litt om hvordan vi registrerer utstyr. Det kan jo også gå på der hvor du har installert utstyr ut hos kunder. Men man kan jo også ha utstyr som man leier ut, og det går jo litt på rundt å registrere egne ressurser. Både personer og sensorer som vi skal vise etterpå.

Frode Stenstrøm: Ja, og det neste du skulle vise var?

Opprettelse av oppdrag og maler

Stine Hansen: Det var hvordan man oppretter oppdrag. Og så er det veldig mange måter å sette opp maler. For eksempel hvis man har en spesifikk hendelse, som for eksempel å kalibrere en sensor, så er det kanskje noen ting som alltid skal skje hver gang den jobben gjøres. Og da skal vi vise hvordan man kan sette opp de malene her, så man slipper å gjøre det på nytt hver eneste gang.

Og sjekklister skal vi også gå litt inn på. Og når man har da en for eksempel kalibrering av en sensor, så kanskje det er et kompetansekrav som følger med, og det går jo da opp mot hvilke kompetanser man har registrert på ressursene tidligere. Så vi skal gå litt, prøve å få en rød tråd mellom hva vi registrerer av ressurser og hvordan vi booker da de personene på oppdrag.

Så vi da viser hvordan man booker, og litt sånn hva slags grunndata man kan legge inn, for det veldig mange områder og tabeller og kategoriseringer og tags og masse ting for å få full kontroll over alt bedriften har da. Så skal jeg vise litt hvordan man kan gjøre det.

Frode Stenstrøm: Og vi, Stine, vi har jo laget vårt faste firma som jeg har kalt Miljøpilotene FS, Fiktivt Selskap.

Stine Hansen: Riktig, det stemmer.

Frode Stenstrøm: Det er den nye anerkjente selskapsformen i Brønnøysundregister Fiktivt Selskap

Det ble det i dag, og så forkart for Frode Stenstrøm.

Stine Hansen: Du er CEO og har alle roller.

Frode Stenstrøm: Nei det er ikke Kristin som er. Kristin, det stemmer det.

Stine Hansen: Men litt om Miljøpilotene, det er at vi har fokus på miljøvennlig innovasjon og bærekraftig teknologi.

Og vi har en del målutstyr ute hos noen kunder, som måler blant annet miljøavtrykk og utslipp. Og blant de så har vi en del vannkvalitetsmålere for å sjekke vannet, hvor mye av forskjellige ting er det som er der, av forurensninger og temperatur og strømning og masse forskjellig.

Og så har vi støv og partikkelmålere for å se på luftkvalitet.

Vi har også mer, men de to her kommer til å komme litt tilbake til.

Frode Stenstrøm: Og det jeg synes er spennende med akkurat det er at for veldig mange kommuner i Norge så er disse løsningene hyperaktuelle. Vannverkene for eksempel som skal følge med på vannmåling og sånne ting. Og vi snakket jo forrige uke om hva feltserviceapplikasjon kan brukes til, og det å bruke den blant annet til kommunale oppgaver er jo en kjempepotensial.

Stine Hansen: Riktig. Og på masse, ja. Alle byggeplasser og veldig mye forskjellig til å måle støv og forurensning. Og vi har jo noen flinke dedikerte teknikere som er i Miljøpilotene som reiser rundt og utfører ulike monteringer og kalibrering og reparasjon og diverse. Og da er det da ulike oppgaver og hendelser og kompetansekrav som er knyttet til de her typene av oppdrag da.

Frode Stenstrøm: Og det her danner jo da grunnlaget for den demoscenariet vi bruker i dag, og vi håper at det kan relateres til den situasjonen som dere har hjemme hos dere, der hjemme. Og så veldig mye mer enn det, Stine, var det jo ikke å snakke om i introduksjonen egentlig. Nå du skal gå over på PC-en din, er det ikke det?

Stine Hansen: Det stemmer. Så vi kommer til å være på denne skjermen her stort sett resten av webinaret.

Hvis du bare load'er det, der kommer den opp.

Så det første jeg skal snakke om er jo hvordan få registrert utstyr ute hos kunden. Og det er sikkert mange som følger med som kanskje har det her registrert i diverse Excel-ark, og det er jo noe som vi kan erstatte ganske greit med Dynamics Field Service.

Frode Stenstrøm: Absolutt.

Stine Hansen: Så hvis vi for eksempel går inn på en... Kunde her som heter Fjordlaks oppdrett, så ser man at vi har to vannkvalitetssensorer ute hos den kunden. Så hvis jeg åpner opp den her, så ser man litt sånn egentlig grunnregistreringen. Man kan ha en kategori som er, den har jeg fylt ut.

Frode Stenstrøm: Vannkvalitetsmåler.

Stine Hansen: Ganske rett fra... og så kan man også linke det til mot produkt, det nevnte vi litt om i forrige uke også. Men da kan man jo da få oversikt over, her har jeg lagt på et nummer på slutten, så det kunne man jo hatt et eget felt på serienummer for eksempel. Men da kan man jo da se alle utstyr som er registrert hos de forskjellige kundene, og se hvilke produkter det er det har.

Så hvis man ser at det er noe galt med produktet, så får man raskt opp oversikt over hvor mange man må sjekke opp.

Frode Stenstrøm: Det som ofte er et spørsmål med sånne aktiva, Stine, som vi snakker med kunder ofte, det er om det er mulig å ha flere nivåer på aktivaene.

Stine Hansen: Riktig det var nettopp det jeg skulle nevne nå, ikke sant?

Frode Stenstrøm: Å var det?

Stine Hansen: Jeg trodde du hadde lest det jeg tenkte. Her er det mulig å sette opp flere hierarkier, altså flere nivåer. Så her står det jo underordnet aktive, og da kan jeg trykke opprett her. Og hvis jeg da sier at det her, kanskje det var en pH-måler da, som lå under Aqua-sensoren.

Frode Stenstrøm: Nærmeste jeg kommer noe kjemikunnskap jeg hadde for to år siden.

Stine Hansen: Ikke sant? Så da bare kaller vi denne her her er jo vannkvalitet. Her kunne man jo lage en egen kategori for pH-måling for eksempel, men det er registrert til Fjordlaks.

Frode Stenstrøm: Og det dere ser nå er jo at hun fyller ut disse parametrene. Dette er ikke noe utvikling. Produktet er jo ferdig, så jobben har egentlig fått definert hvordan aktivene er beskrevet.

Og jeg har sett noen eksempler på kunder hos oss som har brukt den informasjonen i kommunikasjon, slik at hvis det er noe som har skjedd, og du ser at de må tilbakekalle produkter, så vet de plutselig hvilke produkter de må tilbakekalle fra hvem og hvor, og sparer seg masse penger på det.

Stine Hansen: Ja, det er riktig.

Så jeg har jo på forhånd satt opp en vannkvalitetsmåle hvor jeg har lagt inn fire underordnede. Og hvis jeg nå går, da ble det litt klikking tilbake her, men på oversikten så kan jeg nå se at det er en sånn

hierarki-tegn

her. Hvis jeg trykker på det, så kan jeg få oversikt over hvordan ...

Frode Stenstrøm: Hvordan hierarki er bygd opp.

Stine Hansen: Ikke sant? Så en av utfordringene når vi kommer til ny kunde, er jo hvordan, hvis man har et svært Excel-ark, hvordan får da Excel-arket inn i hva skal ligge over, hva ligger under, hvordan er ting strukturert. Men field service er jo såpass fleksibelt at det er mulig å løse på veldig mange måter. Og alle mulige data du ønsker å registrere på utstyret er jo veldig enkelt å legge til som nye felter her.

Frode Stenstrøm: Supert

Det er helt fantastisk. Finnes det noen grenser for hvor dypt du kan bygge det herarkiet? Er det bare to nivåer eller kan du bygge det så dypt du vil? Jeg sier ikke at det er smart å bygge det så dypt, men... Du kan ikke bygge det så dypt du vil?

Stine Hansen: Det er i hvert fall mulig å ha flere lager Jeg har ikke testet hva som er maks, men jeg tenker nok at en 2-3 er fornuftig.

Frode Stenstrøm: Ja, ikke sant.

Stine Hansen: Men det er i hvert mulig å legge til. Så ser man her at Field Service har et standardfelt som heter aktiver på høyeste nivå, så det er mulig at når man legger i flere lag, så på det nederste vil man alltid se det som er på toppen.

Frode Stenstrøm: Nettopp.

Stine Hansen: Så det er litt spennende.

Og så, en ting er jo at man har to hierarkier på utstyret, eller kundeaktivet.

Customer asset, som det heter på engelsk, det er jo mange begreper her.

Hva er funksjonslokasjon?

Stine Hansen: Men man har jo også muligheten til å si at på en kunde så har man også forskjellige utstyr, men utstyr kan jo være plassert ut på forskjellige lokasjoner. Så Field Service har jo noe som heter funksjonslokasjon. Så for å vise det så går jeg til denne.

Kunden, jeg nevnte litt på i sted, den ligger i Fjordlaks Oppdrett. Her har vi da en oversikt over de lokasjonene som Fjordlaks har. Skal vi se om det tar

litt tid her.

Frode Stenstrøm: Det må jo få laste, vi kjører jo sanntids-demo, så det er jo, men dette er super relevant fordi nå viser du frem koblingen mellom hva slags utstyr vi har, og hvilke lokasjoner de er, og hvilke lokasjoner vi har. Og sånn som forrige uke Stine, så snakket det jo nettopp om at kunden hadde tegnet seg et Google Map som viste hvor alt var installert.

Stine Hansen: Riktig.

Frode Stenstrøm: Og det er jo nå ivaretatt egentlig av denne funksjonaliteten her.

Stine Hansen: Stemmer På denne kunden har man registrert to lokasjoner og på den ene lokasjonen har man Fjordlaks oppdrett,

Frode Stenstrøm: Ja.

Stine Hansen: Man har et sted hvor man har en del landanlegg. Så har de merder en del steinkast unna, men man ønsker å registrere en av kunden i stedet for å ha masse kunder som er registrert, og så blir det hierarki der, men at man heller har en kunde, og så bruker man de funksjonelle lokasjonene til å plassere utstyret

Frode Stenstrøm: Et selskap som driver med oppdrett, som har kanskje anlegg på Tromsø Finnmark, Oslo og Bergen, de kan på en måte få flere lokasjoner?

Stine Hansen: Det kan. Der er Field Service veldig fleksibelt igjen at det kan man bestemme litt hvordan man vil gjøre selv. Hvis det er stor avstand, så vil jeg kanskje delt inn i forskjellige kunder, men si at hvis det er da, man har en sensor på et sted og så har man en annen sensor på et annet sted og så for å da, Deler det inn i litt gruppere din, så er det mulig å bruke de her lokasjonene.

Frode Stenstrøm: Og jeg vet selv at fra Feltservice så er den kjent med kartkoordinator, så du kan få plottet det ut, ikke bare på postadresse, men på fysisk og geografisk koordinator. Så de som driver med sjømerking, kunne brukt det til å plassere hvilke sjømerker de har hatt vedlikehold på når og hvor.

Stine Hansen: Riktig. Man kan legge lengdegrad og breddegrad på de her.

Hvis vi ser på geo-koding på denne her, så ser man hvor den ligger.

Frode Stenstrøm: Og det var akkurat det en av våre kunder spurte om forrige uke om det er mulig å få det inn. Ikke sant? Ja. Det er spot on.

Stine Hansen: Så det gjelder nå på funksjonslokasjon, og det var et par år siden, så var det et område det ikke var geolokasjon på.

Men det har jo vært det på kunde- og arbeidsordren lenge da. Så her får man da oversikt over hvor ting er.

Frode Stenstrøm: Nettopp. Jeg har lyst til å skyte inn en ting mens du finner fram neste Stine, og det er at disse tingene vi viser nå, aktiva, de har ofte en regnskapsmessig konsekvens. Det kan jo være kapitalvarer som skal være bokføres i balansen på utlånte kunder eller en eller annen form for regnskapsførsel.

Og det er en veldig vanlig leveranse for oss, det er å koble aktiva-register i felt-service opp mot et ERP-system, et regnskapssystem, for å vise hvilke aktiver vi har med tanke på nedskrivning, avskrivning og alle de andre parametrene som er. Og når man snakket om Internet of Things, altså overvåking, sensornettverk så er det jo disse aktivene vi kan overvåke.

Stine Hansen: Riktig så da går man jo rett på kundeutstyret. Det er jo en live-demo her, så det er jo typisk at det kanskje noe som ikke virker som virket rett før vi kom inn på, men vi får heller vise en annen kunde.

Frode Stenstrøm: Ja.

Stine Hansen: Hvis vi går inn på...

Frode Stenstrøm: Nei, var treig i dag.

Stine Hansen: Da var det...

Den var det jeg lette etter på den andre kunden også så får vi prøve å vise her. Her ville jeg da fått en oversikt over alle lokasjoner,

så når jeg trykker på vis aktive, så kan jeg jo da stå på, nå er jeg inne på kundekortet, og da kan jeg få oversikt over alt utstyret som den kunden har.

Frode Stenstrøm: Riktig.

Stine Hansen: Så jeg tenker at vi prøver på nytt å gå inn på Fjordlaks for å se.

Frode Stenstrøm: Ja for den hadde jo såpass, der hadde mye...

Stine Hansen: Der jeg lagt inn litt, ikke sant? Så her kan jeg jo da se hvordan, her er jo de lokasjonene, så kan jeg strukturere det, og så hvis jeg skrur på at jeg også vil se alt utstyret, Så kan jeg se hvor de forskjellige aktivene er. Og det her kan jo bli et ganske stort bilde.

Men da får man total oversikt på hva som er ute hos kunden. Og det er jo veldig praktisk når man skal ut på et oppdrag. Fordi at hvis kunden ringer inn og sier at «Åja, denne sensoren her, eller jeg står på merd 1, som jeg har sagt nå, og så ser jeg en sensor», så kan vi linke til riktig sensor når vi lager oppdraget.

Frode Stenstrøm: Ja og saken. Ja ikke sant?

Stine Hansen: Så her får man da oversikt over steder, og det er jo ikke alle kunder som trenger å ha delt inn i lokasjoner heller, men det er veldig nyttig for noen så da er det jo fint at det er mulig å gjøre det.

Frode Stenstrøm: Og vi har sett fra en del prosjekter at disse aktivene, de er jo gjerne koblet med et serienummer fra fabrikken, og det er ofte man skiller litt skarpt mellom produksjonssystemer og feltservice, fordi at på fabrikken deres så kanskje de lager noe vare, og så får de et serienummer, og så vil da feltservice ha oversikt over hvilke serienummer som blir installert hvor.

Stine Hansen: Ikke sant? Ja, det er nettopp det vi ser her, for nå har jeg bare lagt på et liksom-nummer på de sensorene her, men det kunne jo vært serienummer, ikke sant? Så da kan man få oversikt over

Frode Stenstrøm: Da ser du forresten hierarki når jeg spurte, du lagde PO-måleren på den. Jo, stemmer det. Da kommer den opp i hierarki igjen.

Stine Hansen: Riktig.

Frode Stenstrøm: For det er det vi vet også, at vi har en del kunder som har utstyr som er, hvor de kanskje må bytte ut en del, og så flytter de en del til en annen kunde.

Stine Hansen: Riktig ja, og da kan man jo gå inn på,

jeg kan jo dobbeltklikke på den, og så si at denne blir flyttet til en annen lokasjon eller til en annen kunde. Så trenger man ikke å slette det et sted og opprette et annet sted Flytte.

Frode Stenstrøm: Og da ivaretar du servicehistorikken og alt som er på det utstyret.

Stine Hansen: Riktig.

Frode Stenstrøm: Så vi sa jo i forrige webinar at det er ganske bestemt egentlig at for mennesker som trenger bare å ha oversikt over kundeaktiva og ikke er så jobbe med arbeidsordren i det hele tatt, så kan de bare ta i bruk denne delen av Dyniamics-plattformen og være egentlig fornøyd.

Stine Hansen: Ja, ikke sant? Dette er en lavthengende frukt for mange, og man bruker ikke så lang tid på komme i gang heller Det er jo veldig mye av dataen som dere selv legger inn, hvilke kategorier på utstyret det skal være. Det trenger ikke vi hjelpe til med, det kan dere styre og legge inn selv. Og andre mulige typer og...

Utfordringen er jo egentlig hvordan skal man få strukturert opp for at det dere har i dag passer, får fått det inn.

Frode Stenstrøm: Det er nettopp det. Nei, dette synes jeg var bra, Stine. Og det du ikke har sagt denne gangen, men vi sier det alltid. Vi bruker jo standard system uten at vi tilpasser det. Det betyr at det vi legger inn er demodata kun.

Og det er jo da ingenting i veien for at du kunne laget et felt til som heter serienummer eller produksjonsdato eller hva som helst informasjon du ønsker. Og aktiva kan egentlig både være fysisk utstyr, det kan jo være rom, det kan være alt det som betegnes som en ressurs, kan være egentlig en aktiva i denne sammenhengen.

Stine Hansen: Riktig.

Ressurshåndtering og kompetanse

Stine Hansen: Så da tenker jeg at vi kan gå litt over på ressurser.

Frode Stenstrøm: Ressursdelen, ja.

Stine Hansen: Her har vi jo fått inn litt flere ressurser enn det vi hadde forrige uke

Frode Stenstrøm: Ja, nå har vi fått inn hele teamet.

Stine Hansen: Riktig. Nå er jeg på frontlinjearbeidere, men man kan jo også starte litt med utstyr, fordi vi i Miljøpiloten har faktisk et par sensorer som vi kan leie ut, eller som vi bruker for å, i stedet for at ikke alle trenger det hver av seg, så reiser vi rundt og gjør noen målinger, og det kan jo registreres på den måten her, som utstyr.

Frode Stenstrøm: Og det er jo gøy, du kunne egentlig drevet bilutleiefirma?

Stine Hansen: Ja, faktisk. Biler og tilhengere og gravmaskiner og alt mulig som skal leies og utstyr kan man leie. Og da er det jo mulig å sette forskjellige arbeidstid på utstyr, vil jo, kan man jo leie 24-7, en person kan ikke gjøre det, der jobber man gjerne 8-4 eller 9-5, men da kan man også sette de arbeidstidene her da.

Og det jeg tenkte, er det å vise hvordan jeg lager en ny ressurs av type utstyr. Og det feltet her er noe som jeg kan bruke til å filtrere på senere når jeg skal finne ut hva jeg ønsker å booke. Men siden jeg ønsker å lage utstyr, så kan jeg bare kalle det for...

Og her kunne jeg lagt et felt hvor jeg linket mot den aktiva som vi viste. Men det her er demomiljøet, så vi ikke gjort noen tilpasninger enda

Frode Stenstrøm: Bare for å ta et eksempel, hvis du hadde hatt utstyr, noen utstyr har jo egne nettlesere som forteller om status på det, da kunne du lagt inn webadressen på utstyret og avlest det direkte.

Selv romaskinen på treningssenteret vårt er jo koblet til internett, så det er jo ganske gøy.

Stine Hansen: Så egentlig burde du sett opp de utstyret du har på treningssenteret ditt inn i...

Frode Stenstrøm: Ja burde jeg nesten ha gjort.

Stine Hansen: Så det tenkte jeg skal vise hvor enkelt det er å

Frode Stenstrøm: redigere arbeidstiden.

Stine Hansen: Så si at jeg fra nå, så er det så nå er jo det utstyret som jobber da, så det kan jo gjøre det endringer på en person etterpå.

Men her står det onsdag 8-17, så det gjorde jeg en endring på nå, fordi fra før så var det 24/7, men det tenker jeg er mer interessant å se på de Frontlinjearbeiderne som vi har, for da er det litt mer relevant å legge på kompetanse og kategorier.

Frode Stenstrøm: Men det er fortsatt relevant, for det er jo litt sånn at du driver et kundesenter da, og så vil du drive med turenehusplanlegging på hvem som er på vakt så kan du bruke det samme systemet til å ha oversikt over vaktplanene dine og den type ting.

Stine Hansen: Riktig. Og så ser man jo at de personene her er også koblet til forskjellige enheter. I Miljøpilotene så har vi laget fem kontorer, kan man kalle det.

Frode Stenstrøm: De ligner veldig på ProsessPilotenes kontor Stine.

Stine Hansen: Gjorde det? Det var merkelig.

Frode Stenstrøm: Bortsett fra Bergen da men det kommer jo.

Stine Hansen: Det kommer jo kanskje. Men i hvert fall Bergen, Stavanger, Asker, Moss og Hamar.

Og det som er da når man går inn på en ressurs, da går vi inn på Amina, så ser man jo at man kan legge på ... Ja. Kompetanse, ikke sant? Så, og det er veldig enkelt. Fordi vi har jo registrert ganske mange av de her i systemet fra før. Så da kan jeg bare legge til det. Og så er det ikke nødvendig å bruke de her at man rangerer det.

Det enkleste er kanskje at man enten kan det eller kan det ikke. Men da har hun da fått en ny kompetanse. Og så er det akkurat det samme med roller. Trykker jeg på den så kan jeg legge til en ny rolle, eller jeg kan fjerne. Og så, her ser vi at jeg har satt organisasjonsenhet Bergen. Og så har hun da fått en adress i tillegg Og når jeg skal bukke, så kan jeg da bestemme om personen har den startadresse, altså når den begynner arbeidsdagen, skal man på en reise fra kontoret, eller skal man reise fra adressen sin.

Så det har jo noe å si, for eksempel hvis man har ansatt folk som bor veldig spredt for å kunne ta forskjellige oppdrag, så kan man jo sende forskjellige personer sammenlignet med om alle reiser på kontoret før

Frode Stenstrøm: de kommer på jobb.

Stine Hansen: Så her kan man da ta hensyn til at det er kanskje enklere for personen å starte Så

Frode Stenstrøm: du kan starte på kontoret, men du kan slutte hjemme for eksempel.

Stine Hansen: Ikke sant? Ja, riktig. Så her er det veldig fleksibelt rundt...

Frode Stenstrøm: Hvordan du bygger opp tid.

Stine Hansen: Ja, riktig. Ok.

Og så her har vi da lagt inn arbeidstid fra før, så da tenkte jeg at nå skal jeg legge til en forespørsel om ferie, eller ja, fritid. Så si at neste uke så jobber

ikke Amina, hun har fått en uke fri Lagre.

Frode Stenstrøm: Og da står det en blokkert ut.

Stine Hansen: Så da ser man at da jobber ikke hun.

Frode Stenstrøm: Og det er derfor jeg sier at tilbake til å bruke bruddstykker, aktiva, supert for hvis du bare trenger det, trenger du et enkelt, superenkelt HR-system med oversikt over ressursene og hva du kan, bruk det. Det har vi gjort i ProsessPilotene en god del år nå.

Stine Hansen: Riktig, for Field Service er veldig mye, og man trenger ikke å ta i bruk alt, man kan starte med å få oversikt over ressursene, eller starte med å bare få oversikt over alt som ligger ute hos kundene, så kan man bygge stein på stein, og alt snakker jo sammen.

Frode Stenstrøm: Og det vi har gjort i ProsessPilotene når vi har tilpasset det vår verden, er at vi har for eksempel lagt inn hvilke kurs og sertifiseringer de konsulentene har, og veldig mange bedrifter trenger jo gjerne vite om det har gått et sikkerhetskurs eller ikke.

Stine Hansen: Ja, er man sikkerhetsklarert, kan man registrere alt egentlig, og det som er, er jo at dere trenger ikke å be oss om hjelp for å legge til noe nytt, det gjøres veldig enkelt bare i deres administrasjonssenter egentlig i field service. Så da kan jeg jo egentlig vise det litt før jeg går videre. Skal vi se. Her ser man jo alle kjennetegn som ligger inne i...

Frode Stenstrøm: Som er registrert på de enkelte ressursene, ja.

Stine Hansen: Hvis jeg går inn på denne her da. Nå kom jeg inn på etter kjennetegn

Frode Stenstrøm: Nytt kjennetegn ja.

Stine Hansen: Så da kan jeg lage en ny. Har du noe godt eksempel?

Frode Stenstrøm: Nei, det var på sparket for min del, Stine, men...

Stine Hansen: Ja, da skal vi ta miljøimplementering.

Frode Stenstrøm: Det må jo være et ord.

Stine Hansen: Ja, det er ikke sånn bare.

Vi får bare sette ett eller annet. Det er en sertifisering. Lagre og lukk Så enkelt var det. Og nå kan jeg gå tilbake på Amina Og registrere den vi akkurat laget.

Frode Stenstrøm: Og dette går jo bare det vi har sagt mange ganger nå. Det er rett og slett jobben. Jobben er bare å legge til parametersettingen først og fremst. Før man begynner å tilpasse systemet utover å tilpasse alt sånn, ja.

Stine Hansen: Nemlig. Så det vi ville gjort, er jo gjort kanskje skjemaene litt penere. Tatt bort alt det dere ikke trenger. Men så er jo mye av jobben, er jo egentlig å legge inn all data og få den strukturert.

Frode Stenstrøm: Nettopp. Men da har vi jo vært igjennom to ting, Stine. Da har vi sett på aktiva, og så har vi sett på ressurser.

Stine Hansen: Riktig.

Frode Stenstrøm: Og hvordan du både lager aktiva ved likeholdet aktiva, og det samme på ressurser.

Stine Hansen: Riktig. Og det ser jo ganske enkelt ut, gjør det ikke det?

Frode Stenstrøm: Nei jeg synes det er, jeg skjønner ikke hvorfor ikke de bare kjøper, jeg.

Stine Hansen: Så det neste vi skal gå inn på, er jo hvordan man lager og håndterer arbeidsordre.

Frode Stenstrøm: Nettopp.

Viktigheten av grunndata

Stine Hansen: Før jeg går inn på det, så tenkte jeg å snakke litt om den grunndataen som man kan legge inn i systemet. Fordi når man lager en arbeidsordre, så kan jo den, og så si at vi har et oppdrag i Norge, det kan jo være hvor som helst, men for å gjøre det litt enklere for de som planlegger, så kan man dele det inn i distrikter.

Så her har jeg lagd et distrikt per fylke, per 2024, det har jo endret seg litt, men det er det som gjelder nå. Så da kan man jo se at, ok, på dette oppdraget her, det er knyttet til... I Østfold da for eksempel, hvis det er et oppdrag i Moss, da ønsker man jo gjerne en tekniker fra Moss-kontoret.

Frode Stenstrøm: Helst det.

Stine Hansen: Helst det. Og sånn som vi har lagt opp organisasjonsenhetene våre, så det er jo på en måte, om det er en bedrift som har forskjellige kontorer, så kan man legge det på og tagge de forskjellige ressursene med det. Så har jeg også satt opp...

Frode Stenstrøm: Postnummer-tabellen?

Stine Hansen: Hele postnummer, hentet ut fra Bring, og så sett på servicedistrikt.

Så det som skjer nå er at når en arbeidsordre får postnummer 0034, så settes servicedistriktet automagisk.

Frode Stenstrøm: Automagisk, ja.

Stine Hansen: Automagisk, for det har vi satt opp her.

Frode Stenstrøm: Så gøy!

Stine Hansen: Så, for eksempel... Dette er jo mitt gamle postnummer, så ser man at hvis det er et oppdrag som er på den adressen, så kan man få den med en gang, og da slipper man å tenke hvor er det et oppdrag, og hva skal vi sende, og her kan man jo strukturere opp egentlig hvordan dere ønsker å jobbe, og hvordan dere ønsker å planlegge, og hvilke regioner dere opererer etter.

Og så er jo da ulike lokasjonstyper, som vi nevnte på i sted, at det er ting som dere setter opp helt selv. Her har jeg bare satt opp oppdragsanlegg på land og oppdrettsmerd, og egentlig bare spurt chat-GPT om hva kan være fornuftig lokasjonstype. Men det her er jo på en måte, vet jo hva dere trenger å legge inn, og alt det jeg har vist nå er jo data som dere putter inn selv, og bruker det dere trenger.

Prioritering av arbeidsordrer

Stine Hansen: Nå vi går inn på... arbeidsordre, så ser man at noen har høyere prioriteter enn andre. Emergency, her kan man sette farge, og egentlig lage nye prioriteter. Og igjen, dette er noe som dere kan gjøre helt selv. Jeg kan bare lage en lav, sette en, så kan jeg sette hvilken farge det skal være. Så det er veldig enkelt å legge inn.

Frode Stenstrøm: Og dette vil vi jo se i bookingtavlen også, hvordan det er etterpå når du viser den faktiske bookingen.

For å kunne sortere de mindre viktige oppgavene fra de som er i krise.

Stine Hansen: Så da tenker jeg at da kan vi gå inn på arbeidsordre. Her kommer fremsiden med litt tips om nye funksjonaliteter. Så her ser man jo litt i med farger som vi prater på i stedet da. Emergency den ligger her. Da ser man at rød, og så ser man at nå har det dukket opp en nye

Så hvis jeg setter lav, så blir det den blå som jeg satte.

Frode Stenstrøm: Og dette kan du også sortere på, ser jeg.

Stine Hansen: Ikke sant, så her var det ingen.

Hvordan opprette og tilpasse arbeidsordrer?

Stine Hansen: Så det jeg tenkte nå var jo hvor enkelt er det å opprette en ny.

Og så skal jeg gå et steg tilbake og se hva jeg har lagt i bakgrunnen på en måte. Nå skal jeg vise litt som går. Jeg har lagt inn en mal, og så skal jeg sette på den og se at ting blir lagt inn automatisk. På en arbeidsordre kan man jo koble til hvem er det vi skal utføre den tjenesten for. Og det kan jo hende at det ikke er den samme kunden som skal betale for det.

Så da har man... Man kan sette... For eksempel om man har service da, altså i serviceperioden, så er det kanskje noen andre som skal betale for en reparasjon enn etter den perioden har utløpt.

Frode Stenstrøm: Dette synes jeg også er super relevant, for veldig ofte så har jo selskapet inngått en serviceavtale hvor de fakturerer for service gjennom året, og da skal man ikke fakturere nødvendigvis for det enkelte oppdraget, for det har man allerede fakturert gjennom serviceavtalen.

Stine Hansen: Ikke sant?

Frode Stenstrøm: Det kan være morsselskap som betaler for serviceoppdraget til døtrene sine,

så det er jo veldig greit å kunne skille ut de.

Stine Hansen: Riktig.

Kategorisering og planlegging

Stine Hansen: Og så er det jo da arbeidsordretype, en ny sånn kategorisering egentlig. Så her har vi lagt inn beregning, inspeksjon, installasjon, og det er litt sånn paraply på alt det vi gjør.

Ja. Så for eksempel da, vi tar en som heter bare... Installasjon. Og så er det valgfritt om man ønsker å legge på en hendelsestype i tillegg Men jeg ønsker å gjøre det litt annerledes. Jeg lar den stå blank. Og så setter man inn når dette skal utføres. Så det skal utføres neste uke.

Frode Stenstrøm: Jeg ser du setter inn et intervall.

Betyr det at du sier til kunden at jeg lover at dette blir fikset for eksempel i uke 40?

Stine Hansen: Ja, riktig.

For da når jeg har satt fra til, så vil systemet prøve å finne hvem som er ledig i akkurat det tidspunktet. På en arbeidsordre kan man legge til veldig mye forskjellig. Vi snakket litt om dette med utstyr.

Frode Stenstrøm: Jeg ser det står i egenaktiva bak menyen din.

Oversikt og rapportering

Stine Hansen: Her kan man se at man skal ha en inspeksjon av eksisterende utstyr som er ute.

Så lager jeg den. Og så ser jeg at jeg skal ut på grønn betong. mener at de hadde noe... Så jeg går inn og sjekker hvilke aktiva de har først. Ja da. Her var det masse sensorer så de kan vi ta en sjekk på.

For det jeg ønsker er jo å ha... Her er det fem forskjellige sensorer ute hos kunden. Så hvis jeg da ønsker å ha en inspeksjon per sensor, så oppretter jeg ulike hendelser.

Så for eksempel kalibrering, så sier jeg at det skal være relatert til...

Frode Stenstrøm: Den sensoren som rapporterte din.

Stine Hansen: Riktig.

Frode Stenstrøm: Og det er her vi kan igjen hente dine data fra sensoren direkte.

Stine Hansen: Ja, ikke sant? Man skrur på dette internet of things, og at man får en feilmelding. Nå er det noe som skjer. Nå er det alt for mye store partikler i lufta. Vi må ut og sjekke om noe må gjøres, eller om sensoren er ødelagt.

Frode Stenstrøm: Nettopp.

Stine Hansen: Så da lager jeg en hendelse knyttet til dette. Og så sier jeg at jeg skal ha en til.

Her kan man jo også sette på litt en filtrering slik at man bare ser kundeaktiva som er relatert til den kunden. For det er jo en setting man kan skru av og på i systemet. Skal det være en validering at det utstyret som du inspiserer, skal det tilhøre kunden? Eller kan det hende at den tilhører noen andre?

Frode Stenstrøm: Ja, og det er super relevant egentlig, for det kan jo være at kunden har utstyret, men du har ikke en serviceavtale, eller de har betalt deg for at du skal overvåke det for eksempel. Ja, men det er kjempebra.

Stine Hansen: Så det kan man styre selv, og hvordan man ønsker at det... Om systemet skal blokkere det på en måte eller ikke.

Så da ser jeg at i det oppdraget her, så er det to partikkelstøv og partikkelsensorer som skal inspiseres. Og hvis jeg går på oppgaver her nå, så ser man at her ble det fylt ut en del ting uten at jeg trengte å gjøre noe.

Automatisering, sjekklister og maler

Stine Hansen: For jeg har jo satt opp, jeg jukser litt på forhånd og satt at når man legger på den hendelsen så skal det skje tre oppgaver.

Frode Stenstrøm: Og dette er jo da de tre oppgavene som skjer, og de står to ganger for at du la inn to ulike sensorer, ser jeg.

Stine Hansen: Riktig.

Frode Stenstrøm: Så det blir jo en ferdig definert sjekkliste da.

Stine Hansen: Riktig. Og da kan jo teknikker som er ute på stedet her, bruke mobilapplikasjon og Huket av egentlig, og skrive inn hvor lang tid hen faktisk brukte.

Og da får man jo hvor mye tid var det som ble brukt på det oppdraget her, versus hva var det man trodde man kom til å bruke.

Frode Stenstrøm: Og hvor langt du har kommet.

Stine Hansen: Riktig. Og så kan det jo hende at, ok, det her er det som er predefinert, men man kan jo enkelt legge til en oppgave til.

Frode Stenstrøm: Du mangler, sånn

ja, testing.

Stine Hansen: Testing. Nå ble det litt sånn...

Frode Stenstrøm: Litt langt?

Stine Hansen: Ja. Skal vi se.

Frode Stenstrøm: Lagre ja.

Stine Hansen: Så da skal vi se da om vi får...

Frode Stenstrøm: Da kom den oppgaven igjen Der er den.

Stine Hansen: Der vet du. Så det var den siste jeg la inn her. Så det kan man jo gjøre endringer underveis. Ting er jo ikke spikret i stein selv om man har en mal som legger dem på forhånd.

Frode Stenstrøm: Og serviceteknikeren som gjør jobben kan jo også legge til oppgaver.

Stine Hansen: Riktig.

Frode Stenstrøm: Hvis kunden ber om noe annet eller noe sånt, så blir jo dette egentlig da... Alt det vi snakker om nå er jo arbeidsorder eller ordre, og det danner jo da grunnlaget for faktureringen ved neste runde.

Stine Hansen: Riktig.

Produkter og tjenester

Stine Hansen: Og det neste jeg skulle vise var jo produkter og tjenester.

Frode Stenstrøm: Ja for det er en av oppgavene, og nå er det produktene, ja.

Stine Hansen: Ikke sant? Og det er jo også noe som kan settes opp på forhånd på de forskjellige hendelsene som jeg skal vise etterpå. At hvis man setter på en viss hendelse, så kanskje det er tre produkter som automatisk skal legges ved. Og da... Kommer de på, akkurat sånn som de oppgavene som dukker opp når jeg viste i stad.

Eller man kan legge til produktet her. Kanskje man må legge på en Aqua-sensor til.

Frode Stenstrøm: Og igjen neste, har du lagerinformasjon? Og det nevnte jo ikke du i sted, men vi har jo lagerfunksjon her, så servicebiler og den type ting, forbruksvarer som blir mer begått, er jo også tatt med i betraktningen her nå.

Stine Hansen: Stemmer. Ja, så man kan ha lageregistrering i Field Service. Det får vi ta et senere webinar på, tror jeg. Det er helt riktig. Men da kan man i hvert fall få en oversikt over hvor mange man har igjen på lager, og man kan ha litt forskjellige type produkter, fordi noen er kanskje uendelig, man har bare en tjeneste her.

Her var det lagt på noen...

Frode Stenstrøm: Fra arbeidsordren, ser jeg?

Stine Hansen: Riktig, så da kom de med...

Frode Stenstrøm: Som tjenester?

Stine Hansen: Ja, men her har jeg ikke lagt i noen pris, det liksom, jeg bare la i noe for at jeg skulle se at det kommer med.

Frode Stenstrøm: Men jeg tror kanskje det viktigste vi snakker om her, at en arbeidsordre samler da alle oppgaver som gjøres, alle de tjenester man tar betalt for, og alle de produktene man selger i en økonomisk enhet.

Stine Hansen: Stemmer, og da kan man få koblet det mot utstyr ute hos kunden, så da vil man jo få, på utstyret, så får man jo historikken på alle inspeksjoner som har vært. Og man kan ha, man får produkter, og man får oppgaver og sjekklister på et sted da, på arbeidsordren.

Booking og ressursallokering etter tilgjengelighet

Frode Stenstrøm: Men det har skjedd noe her nå, Stine? Jeg ser bestilligsforslag har kommet opp.

Stine Hansen: Ja, ikke sant? Da ser man jo at, systemet vil jo gjerne at vi skal bukke en ressurs, og den kom med fine forslag til oss, og så ser man jo også her at... Man har fått forslag på en person med reisetid, så det jeg ønsker å gjøre nå, jeg kan trykke her og bare bestille en person, men jeg tenker at jeg vil bare vise litt hva som ligger bak her

Frode Stenstrøm: Vi har vært gjennom aktiva-biten,

vi har vært gjennom ressurser, vi så litt på hvordan man kan endre parametersettingene til ressursene, og så har vi vært gjennom det å faktisk gjøre en bestilling.

Stine Hansen: Vi har laget en arbeidsordre

Frode Stenstrøm: Laget en arbeidsordre.

Stine Hansen: Ja, riktig.

Frode Stenstrøm: Ok, og nå er vi da over på bookingen hvor vi knytter ressurs til arbeidsordre.

Stine Hansen: Riktig. Og her kommer da systemet med forslag. Vegard Olsen bor 16,5 kilometer unna kunden, og estimert at han bruker 21 minutter på reise, og så sier han at siden arbeidsdagen hans, begynner klokka ni, så kan han da ta det oppdraget her fra 9.21 da.

Så da tenker jeg at vi bare, eller beregnet ankomststid er 9.21, tenker jeg bare at vi bestiller den.

Tada!

Frode Stenstrøm: Og da er han booket på den bestillingen.

Stine Hansen: Riktig og da ser man at nå har arbeidsordrene fått en ny status, at den står at nå er den planlagt.

Og når da Vegard Olsen begynner å jobbe, så vil han få en status som heter pågår. Og da vil han få en grønn farge. Så det er litt sånn som vi kan se og følge da.

Men det jeg tenkte å gå litt tilbake til da, er jo det her med å sette opp de malene for arbeidsordre.

Fleksibilitet, tilpasning og endringer i arbeidsordre

Stine Hansen: For det her er jo, hvis man skal lage en arbeidsordre, og man skal legge på produkter og service og oppgaver gang på gang på gang, Det kan man få systemet til å gjøre for seg. Så det kan man gjøre, ikke sant?

Jeg skal vise hvordan man gjør det ganske enkelt. For nå står vi inne på en, nå ser vi at vi er inne på en hendelsestype her, og jeg ønsker å legge til at når jeg lager en arbeidsordre med denne hendelsestypen, så skal, ja, bare setter jeg et produkt her, så skal det legges på.

Frode Stenstrøm: Antall 1 må du vel ha, tenker.

Stine Hansen: Jeg må kanskje ha et navn også.

Frode Stenstrøm: Ja, det må du også.

Stine Hansen: Skal vi se.

Frode Stenstrøm: Nei det må du ikke, men...

Stine Hansen: Legger på det, så er det kanskje her lå allerede at det var en...

Frode Stenstrøm: En service, ja.

Stine Hansen: Som lå på. Og så var det de her oppgavene som vi viste at det kom på automatiske sted. Så skal jeg se hvor enkelt eller vanskelig det å lage en ny her, skal vi se. Lager en ny, testing, og så har jeg bare satt noen

Lagre og lukk. Så glemte jeg å sette varighet.

Frode Stenstrøm: Som er den normale normerte tiden for å gjøre den type oppdrag.

Stine Hansen: Og

da kommer jeg tilbake på ordren. Men da ser vi at å sette opp det, og man får jo hvilket rekkefølge ting skal gjøres i og sånn. Og så er det da en ting som heter inspeksjonsmann, som jeg ikke har satt på her, men det er også en enda mer nøye måte å sette opp sånne sjekklister. Så det kan vi jo komme tilbake til i et senere webinar.

Men så har man også mulighet for å sette hvilke kompetansekrav skal være til denne type oppdrag. Og det er derfor vi startet litt med å registrere kompetanse på ressurs. For her er jo på en måte, når man har det på plass på den ene siden, så kan man sette da på arbeidsordrene, hva er det som egentlig trengs.

Så da kan jeg jo si at, nå kan det jo hende at hvis jeg legger på en kompetanse til, at den ressursen vi bruker ikke var kvalifisert lenger. Men... Så enkelt eller så vanskelig var det da å legge på et nytt kompetansekrav på den hendelsen. Alt det her er sånn som alle kunder kan styre selv, legge til og sette opp maler og bygge

modellen.

Frode Stenstrøm: Og bygge da en mal for en arbeidsordre i prinsippet.

Stine Hansen: Riktig.

Frode Stenstrøm: Og man kan jo begynne med det små man må jo ikke legge til masse oppgaver, men man kan jo i hvert fall begynne med det små og la det vokse.

Stine Hansen: Riktig.

Frode Stenstrøm: Og jeg tenker også for de av dere som kanskje driver med vaskefirma, så kan man jo si at noen skal jo ha sengeskift på det vaskeoppdraget, andre skal ikke.

Stine Hansen: Ikke sant?

Frode Stenstrøm: Så det er kjempefint å få den biten med i det da.

Stine Hansen: Riktig. Og av de tingene jeg har vist, så er det jo at man må jo ikke legge på noen ting. Man kan jo bare ha et arbeidsoppdrag som bare er på region for eksempel, at du skal ha en person som bor eller som er i samme organisasjonsenhet eller i samme fylke.

Men da er det på en måte veldig skalerebart å sette opp egentlig det, altså veldig fleksibelt å sette opp det man trenger egentlig.

Frode Stenstrøm: Men da har vi jo arbeidsordrene, vi har bookingen, men er det noe mer på bookingtavlen som er greit å vise hvordan man jobber?

Så det vi kan gå tilbake til den planleggingstavlen, for det er jo det som vi har nevnt tidligere, er jo at når vi sto på arbeidsordrelista, så var det jo egentlig systemet som kom med et forslag til oss.

Men noen ganger ønsker man jo kanskje å jobbe litt mer manuelt, og nå ser vi at vi har fått inn masse ressurser her, Kanskje det kommer inn en emergency eller en høy prioritet.

Stine Hansen: Så kan man jo stå her og åpne opp den andre tavla. Nå får man da en sjekk på hvem er det som er ledig. Her var det også Bjørn, så kan jeg velge, jeg synes det er enklest å se hvor han har dukket, her var det da.

Frode Stenstrøm: Der har du dukket, ja.

Stine Hansen: Så da kan jeg trykke på den og gjøre en booking. Og da ser man jo at systemet har hensynstatt reistiden foran der.

Og så er det også mulig at man kanskje jobber litt mer manuelt og filtrerer ut på. alle ressursene som bor i Oslo, for eksempel for å se om de er tilgjengelige. Fordi når man begynner å fylle opp alle ressursene, så kan det være masse bookinger som ligger på alle mann her. Og da, hvis man ser at her er den personen som er ledig, så kanskje man kan ta en sånn hostoppdrag eller gjøre litt mer ad hoc.

Men her får man i hvert fall, i den tavla her, så får man full oversikt over alle ressursene. Og det gjelder jo både feltarbeidere, men også om det er utstyr.

Frode Stenstrøm: Nettopp.

Stine Hansen: For her har jeg da...

Frode Stenstrøm: Så da ser du hvor utstyret er booket og plassert ut, hvis det er utlånet utstyr eller hvis det er permanent installert.

Stine Hansen: Stemmer. Så jeg kan jo... Skal vi se da, jeg vet at jeg har laget litt bookinger på utstyret. Ikke alltid lenge siden, men det er jo hvor det er da.

Frode Stenstrøm: Du kan jo både ha ukesvisning og månedsvisning så det er jo ikke vanskelig å finne frem til hvor det var noen booking i.

Stine Hansen: Og så kan jeg jo bruke og justere her, så det er litt enklere å få enda mer inn på tavla.

Frode Stenstrøm: Og det som er veldig viktig med booking-tavlen, nå snakker vi jo litt om at man skal ta en booking-ordre til en ressurs, og så ligger det der. Men for mange så er jo dette egentlig inntektsgrunnlaget, altså alt salget som er gjort fremover i tiden ligger jo nå. Og da får man en god prognose for det fremtidige salget.

Stine Hansen: Ja, riktig. Og så ser man jo da at vi har jo satt arbeidstid fra 8 til 4, og da ser man jo da at det er gråa ut.

Frode Stenstrøm: På de andre områdene, ja.

Stine Hansen: Riktig.

Frode Stenstrøm: Og du vil også se feriefravær i den her.

Stine Hansen: Ikke sant? Hvis jeg går kanskje neste uke, så...

Frode Stenstrøm: Nå husker jeg ikke helt ærlig hvem du lagde en serie på.

Stine Hansen: Jeg trodde det var Amina, men kanskje det var noen andre.

Da ble jeg litt usikker. Da blir i hvert fall det grået ut.

Frode Stenstrøm: Da ser man at den personen ikke er tilgjengelig for mer arbeid den dagen.

Stine Hansen: Stemmer. Så ser man at det er forskjellige farger på de her. Det som er med en arbeidsordre er at den har en veldig fast livsløp. Den starter med å være ikke planlagt. Når man har lagt på en ressurs, så blir den planlagt.

Når den er startet på, så blir den skiftet til pågår. Når den er fullført, så går den til fullført. Så går den til lagt inn. Det er veldig viktig at man aldri endrer de systemstatusene. Men Feltservice har gjort for å si at man har at den 5-6-delingen der det ikke passer inn i deres prosess, så har man da en del sånne substatuser som man kan sette opp.

For eksempel at når den er ikke planlagt så kan det jo være innkommet sak eller man skal til utarbeiding eller man skal finne ut om at man kan legge de der substatusene under da for å at Feltservice kan da tilpasse seg deres måte å jobbe på.

Frode Stenstrøm: Nettopp.

Stine Hansen: Og igjen det er delstatusen som man setter opp selv.

Og sånn Feltservice er veldig fleksibelt det er vel egentlig det man skal...

Frode Stenstrøm: Skal ha i bakhodet da. Men for veldig mange firmaer så tror jeg de opererer med det de kaller en soft hard booking. Vi har hatt kunder hvor man gjør en reservasjon av fabrikkens kapasitet for produksjon av varer som er tentativ til den faktiske ordningen blir signert.

Så det går an å legge forskjellige typer bookinger, og det går vel også an å overallokere. Gjør det ikke det hvis du på død og liv vil det?

Stine Hansen: Det går også an. Det går an å huke av at man skal ignorere bookinger og lignende. Hvis vi går på bestillingen av Vegard.

Her gikk jeg inn på og trykte feil, men da kan jeg gå tilbake til alle hans bookinger.

Frode Stenstrøm: For du kan også gå inn, og vi så jo på Bookingtavlens perspektiv, du kan også gå inn fra ressursens perspektiv. Vegard må jo vite at han har fått et oppdrag.

Stine Hansen: Riktig. Og her ser man jo da at man kan...

Frode Stenstrøm: Overstyre.

Stine Hansen: Ja, overstyre, og at man nå kan ha denne bestillingen til fast eller flytende, og så kan man nå legge til om det skal være en status som er softbooka for eksempel.

Og det er jo en del hvilke statuser er det man har, og det del av den grunndataen som man registrerer.

Frode Stenstrøm: Ja, og det som er greit å være klar over er at akkurat det vi viser nå med booking og ressurs og sånn, nå snakker vi om dette i en Feltservice-sammenheng, det samme gjelder i kundesenter-sammenheng, og det samme gjelder i prosjektledelse sammenheng Så hvis man jobber med prosjektsyring og prosjektledelse, så er det nøyaktig samme system og plattform som driver de tre forskjellige plattformene.

Stine Hansen: Ja, det stemmer.

Hva

Frode Stenstrøm: har du vært igjennom da, Stine?

Stine Hansen: Vi har vært igjennom ganske mye Og er det litt sånn less is more når det kommer til Feltservice, så har jeg inntrykk av at det er mange som syns. Fordi det er veldig mye tabeller og områder og data som snakker sammen hele tiden. Så jeg tror kanskje at vi har snart snakket en time.

Frode Stenstrøm: Det har vi, men det er egentlig veldig enkelt. Da har vi vært over på, skal vi se, den skal og den skal på. Vi har vært over på kundeaktiva.

Stine Hansen: Riktig, alt utstyret.

Frode Stenstrøm: Vi har vært innom ressursene, tilpassning av ressursene, tilpassning av grunndata.

Og så har vi vært innom da booking, opprettelse av arbeidsrådgivere, og booking av arbeidsordren.

Stine Hansen: Riktig og vi har vist hvordan man enkelt kan legge til maler. På arbeidsordren, for at man skal slippe å opprette ting på nytt og på nytt og på nytt hvis man har noe som gjentar seg i det.

Frode Stenstrøm: Og da er det med det, så var vi vel gjennom det vi skulle være gjennom, var vi ikke det, Stine? Jeg tror vi var det altså.

Jo!

Oppsummering og avslutning

Frode Stenstrøm: Det er i alle fall sånn at det vi ikke har snakket om, som er relevant i videre forlengelse av dette, er dette med Copilot, det kom en Copilot her også. Man kan ta imot en bestilling fra Outlooken og konvertere e-posten som kom inn til deg direkte til en arbeidsfordere. Copiloten kan være med på å oppsummere historikken på arbeidsordren, kommentarer tilbakemelding.

Verden er jo ikke så A4 at det akkurat disse tingene som skal gjøres. Det skjer jo uforutsett en ulykke på veien eller et eller annet, og alt det som skjer på ordren samles jo som en tidslinje, en historikk på ordren.

Stine Hansen: Riktig. Jeg prøvde å få en oppsummering fra Copilot rundt den ordren vi nettopp boka, så vi kan jo vise litt hva Copilot sier.

Nå kommer det her på engelsk. Men her står det i hvert fall når vi har gjort bookingen, og hvem som er involvert, og produktet som trengs er en Aqua Pure sensor. Og det står at han skal

Så ser man hvilke tasker, kalibrasjon, preparation, så man ser jo egentlig at det er dette vi har gjort, og Copiloten oppsummerer det riktig.

Frode Stenstrøm: Det er nydelig. Så nå har vi sett på dette fra de som driver med booking-tavleperspektivet. Et annet webinar for oss vil være å vise dette fra serviceteknikerperspektivet.

Stine Hansen: Hvordan dette ser ut på telefonen, og hvordan man egentlig gjør jobben.

Frode Stenstrøm: Det er nettopp hvordan du gjør jobben. Og så ønsker vi også å lage et lite webinar som går på rapporteringen. Nå har vi bare sett på det praktiske bruket, men hvordan man faktisk bruker innsikt og analyse til å se, har man de gode reiserutene?

Stine Hansen: Riktig.

Frode Stenstrøm: Har man riktig ressursutnyttelse? Har man utstyr som ofte svikter, som man burde kanskje gjort en utskiftning av? Ja. Så det er ganske stort domene å se på, med mange muligheter knyttet til rapportering. Ja. Og da, Stine, da har vi egentlig allerede også gjort oppsummeringen i hva har sett på, sant?

Stine Hansen: Utstyr sensor, teknikk og sånt. Ressurser og teknikker og maler og ressurser og hvert ennå mye grunndata, hva som kan fylles ut.

Frode Stenstrøm: Så da hadde du hatt noen siste tips, føler du, på liksom ... Som du ville ha anbefalt brukerne å gjøre?

Stine Hansen: Det jeg tenker er at man trenger ikke å starte med alt på en gang.

At man kan gjerne starte med bare utstyrsregistrering, eller bare håndtere ressurser.

Man kan jo også starte med bare å få en oversikt over arbeidsordre, før man får på kompetanse for plass og lignende. Så jeg tenker at man kan ta steg for steg, man trenger ikke alt, men lite gjør veldig mye nytte for seg.

Frode Stenstrøm: Det gjør nettopp det. Da tror jeg vi faktisk avslutter under deg. Jeg sier tusen takk Stine for at du lagde dagens demonstrasjon.

Stine Hansen: Det var hyggelig.

Frode Stenstrøm: Og lurer dere på noe så er det bare å kontakte oss og kommentere. Abonner på YouTube-kanalen vår, del videoen med alle du synes det hadde vært nyttig å få vite i budskapet. Sendingen er produsert av ProsessPilotene som øker verdien av dine kunder med bruk av Microsoft-teknologi Og vi har både gode funksjonelle konsulenter som Stine her, og andre som kan være med på å løse hverdagsproblemstillinger for deg og dine.

Vårt analyseteam kan hjelpe deg å lage gode rapporter og tilrettelegge for kunstig intelligens og prognosemodeller. Vårt samhandlingsteam kan lage webportaler som gjør at leverandørene du samarbeider med kan få de samarbeidsordrene som Stine nå nettopp har vist. Og i neste webinare ønsker vi å vise mer om akkurat disse temaene på Feltservice.

Så det kommer, bare følg med. Ansvarlig for episoden har vært meg, Frode Stenstrøm, prosjektleder Oddbjørg Berge, og med ønske om bedre arbeidsprosesser for alle og en bedre stemme for meg selv På gjensyn.