- Youtube
- 12.09.2024
- 10:30
Hva er Dynamics 365 Field Service?
Se hvordan Dynamics 365 Field Service kan effektivisere ressursallokeringen for bedrifter og organisasjoner som har produkter og folk i felten.
I dette webinaret viser og forklarer vi hva Field Service (Feltservice) i Microsoft Dynamics-plattformen er - og hvordan det kan brukes av en rekke forskjellige bedrifter og bransjer som har ansatte eller teknikere som jobber ute i felten: Service- og vedlikeholdsbedrifter, telekom og kabelselskaper, helse- og omsorgstjenester - i tillegg til energi-, bygg- og anleggsektoren.
I webinaret får du se:
- Hva er Feltservice i Microsoft Dynamics 365?
- Bruksområder
- Verdiskapning
- Demo av Feltservice
Presentasjon og demo ser du her:

Andreas Fjeld-Nielsen
Jeg kan hjelpe deg med digitalisering og automatisering av prosessene i service og drift. La oss ta en prat om mulighetene i Field Service!
Transcript av videoen:
Hva er Dynamics 365 Field Service?
Frode Stenstrøm: Hei Har du eller dine servicemedarbeidere kontroll på alle de arbeidsoppdragene dere gjør, eller de ressursene dere trenger for å gjennomføre de arbeidsoppdragene? I dag skal vi svare på spørsmålet, hva er Dynamics 365 Fieldservice, som er et produkt fra Microsoft som er nettopp skredderskydd for alle de av dere som jobber med arbeidsoppdrag for kunder.
I dagens sending skal vi vise dere litt om hva dette produktet er for noe, Hvilken verdiskapning produktet gir, hvilke problemstillinger det løser og hvilke personer som produktet er ment for. Vi skal vise litt om hvordan du kan få stålkontroll på ressursplanleggingen din, både interne og eksterne ressurser og vi skal vise hvordan Booking-tavlen gjør det lett å koble arbeidsordre, behov og tilbud til faktiske ressurser i tid og i sted gjennom Booking-tavlen.
Frode Stenstrøm: Hvis dette høres interessant, så vil jeg gjerne at dere ser på resten av webinaret, for i dag har vi fått med den store eksperten fra prosesspilotene, Stine Hansen så velkommen Stine!
Stine Hansen: Tusen takk det er hyggelig å være med på den første podcasten som jeg er med på.
Frode Stenstrøm: Ja, det er det.
Webinaret er det også. Stine, hvem er du egentlig
Stine Hansen: Nei Stine Hansen heter jeg, er 31 år, jobber i ProsessPilotene nå i snart syv år, og det er jo helt vilt at det har gått så fort, men jeg har nesten jobbet
Frode Stenstrøm: Har det blitt syv år?
Stine Hansen: Ja, det er snart syv år.
Frode Stenstrøm: Oi, oi oi oi.
Stine Hansen: Men jeg har jobbet med feltservice egentlig fra jeg begynte, og til jeg er her nå, så jeg har mye erfaring på det området.
Frode Stenstrøm: Så vi gleder oss til å få høre litt om det, og vi skal nå i dag bli det første webinaret hvor vi skal snakke om hva feltserviceproduktet er og feltservice som tematikk Og om en ukes tid skal vi se litt mer på det operasjonelle, altså hvordan bruker FeltService med tanke på booking.
Stine Hansen: Riktig.
Frode Stenstrøm: Og vi har også flere temaer som kommer etter det, så det er bare å henge med.
Mitt navn er Frode Stenstrøm, jeg jobber som programleder i dagens sending. Vi sender som vanlig direkte på YouTube, og det betyr at det er en interaktiv sending, hvor dere kan svare litt på, gjerne stille spørsmål underveis og så videre Si hvem du er og hvor du jobber og sånn, så vi kan gjerne svare på spørsmål, for vi har tid til det i sendingen.
Vi tekster opptaket i etterkant og legger på for et kapittel, sånn at om du bare vil vite hva en bookingtavle er og hvordan den ser ut, så kan du hoppe rett til det kapittelet i ettertid. Og selvfølgelig, synes du det var nyttig, så er det bare å dele opptaket med alle dine venner og kjente og så videre.
Og da, Stine, hva skal vi snakke litt om i dag da?
Hva er Feltservice?
Stine Hansen: Vi skal snakke om hva er felleservice. Hvem som er involvert, hvilke roller dette treffer. Vi skal snakke om hva det løser for noe, og vi skal snakke om hvilken verdiskapning det gir. Så skal vi ha en kort demo av ressurser hvordan de er registrert, hvordan en arbeidsordre kan være bygd opp, og så skal vi se hvordan man kan kombinere det kompetansebehovet som er på arbeidsordren og den ressursen du har som er ledig som kan ta oppdraget.
Og så en liten oppsummering på slutt.
Frode Stenstrøm: Det blir en liten oppsummering, og da tenker vi, Stine, for de av oss som nå ikke kjenner til begrepet feltservice, på engelsk så bruker vi jo field service, og på norsk så kaller vi det feltservice, og det er kanskje et litt fremmede begrep,
Stine Hansen: Ja, det er jo egentlig hvordan du skal sende rett ressurs til riktig oppdrag til riktig tid.
Så det er jo egentlig å ha kontroll på alt som skjer ute i felt, ute hos kundene. Alt som skal reises ut et sted er jo gjerne en arbeidsfordre og liknende.
Ressursplanlegging og booking-tavlen
Frode Stenstrøm: Og da har du laget en sånn type oversikt for oss, Stine, for å sette litt begrepsapparatet på plass.
Stine Hansen: Riktig Så det første som man gjerne starter med er å få inn all grunndataen Og det er veldig mange tabeller og muligheter for å kategorisere både ressurser og arbeidsordre i Feltservice.
Så man starter med å få inn alle ressursene man har. Om det er brukere, for eksempel en elektriker, eller en inspektør eller noe som skal være en revisor. Men ressurser kan også være utstyr, som en tilhenger, eller en sensor, eller ... Hva enn din bedrift bruker.
Frode Stenstrøm: Og i det du sier nå, så er det et poeng som kanskje ikke alle er klare over, og det er at om du bare ikke er interessert i arbeidsord og alt det andre, men du trenger kontroll på ressursene dine, så kan du bruke produkter bare til å ha oversikt over hvem som jobber for deg, og hva de kan, og ha det nesten som et lite HR-system.
Stine Hansen: Ikke sant? Det kan erstatte veldig mange diverse Excel-ark rundt omkring, bare for å få alt samlet og kategorisert og få inn alt på ett sted
Frode Stenstrøm: Så også er det jo sånn at vi har, jeg tenker at når vi driver med ressursonboarding, så sa du det, at det trenger ikke bare være dine ressurser, det kan også være de eksterne.
Stine Hansen: Ikke sant, det kan være innleide og ting som du bruker til å Til å håndtere de bestillinger som du får inn. Så har man også veldig fleksible muligheter for å registrere både hvilke roller alle ressursene har, også hvilke kompetanse. For eksempel om jeg er god eller middels eller ekspert på feltservice, så kan man legge inn det.
Frode Stenstrøm: Hva står i vår databas om deg på feltservice, Stine?
Stine Hansen: Jeg tror du står ekspert. Jeg håper det i hvert fall.
Frode Stenstrøm: Neida.
Stine Hansen: Men det er mulig å sette opp egne sånne kompetanserangeringer også. Veldig fleksibelt. Når man starter med det her er det nesten krevende er å få oversikt over alt kunden har og hvordan skal man plassere det inn i alle de tingene som ligger i Felt Service, for det er veldig mye.
Frode Stenstrøm: Men betyr det at du kan logge i det som er kundes kundes installasjoner?
Stine Hansen: Ja, riktig. Og det er neste punkt på lista, er jo å si at man har et elektrikerfirma, som mange kan kjenne seg igjen i, er jo at det står gjerne veldig mange sikringsskap rundt omkring, og det kan jo være en kundeaktive Når vi hos mitt firma som sjekker disse sikringskapene for at alt skal være riktig, så vil jeg ha et register over alle mine kunder, og jeg vil ha alle de sikringskapene registrert hos meg.
Da vil jeg få historikk per sikringskap når det er noe som skjer eller når man sender en tekniker dit.
Frode Stenstrøm: Her har vi sett noen konkrete eksempler blant våre kunder som har vært helt reelle scenarier Sett at du kjøper en vare som du videre selger til dine kunder og installerer ute på de forskjellige kundeinstallasjonene, så får du vite fra din produsent at det er en produksjonsfeil på serie nr 1000-2000 Og da må du jo dra tilbake eller vite hvor de er installert.
Hvis du har det kunderegisteret, eller kundersetteregisteret her på plass, så kan du kombinere det med Customer Insights og sende faktisk en kommunikasjon og en flyt ut som varsler om at det må byttes ut.
Og for de av dere som har drept med reklamasjonsprosesser med stor skala, så vet man hvor mye jobb det er å finne ut av, hvor er dette installert, særlig hvis det er satt sammen med flere produkter.
Så det å ha det asset-registeret, det er fordi jeg sier at det er mange som har grunndataen i seg selv, er jo bare bra å ha.
Stine Hansen: Ikke sant, så man trenger ikke å ha hele pakka på field service for å ha en god nytte av, særlig det her med assets sitt eget utstyrsregister og hva det man har av sine ting ute hos de forskjellige kundene.
En annen ting er avtaler. Dette gjelder hvis man er Hvis man skal på en plass kvartalsvis eller årlig, eller månedlig, så trenger man ikke å opprette den arbeidsordre på nytt hver eneste gang. Man kan legge den en gang, og så spytter egentlig field service ut på riktig tid når disse ... Repeterende oppdragene skal, preventivt ved likehold er veldig nyttig
Frode Stenstrøm: Og det blir jo nesten en form for abonnement hvor man kan abonnere på serviceavtaler og den type ting, og det er derfor jeg synes at for veldig mange klarer man seg langt bare med å få den grunndataen på plass og så har man egentlig kommet veldig langt
Stine Hansen: Man har det.
Riktig. Det er ikke alle som har de her repetetive oppdragene, men i hvert fall dette med å få alt utstyret på plass og alle ressursene og få oversikt over det, det er en god start for veldig mange.
Frode Stenstrøm: Men det trenger jo ikke bare være utenfor Utstyr og serviceoppdrag. Vi har jo også kunder som bruker dette til booking av intervjuer.
Det kan brukes i så mange sammenhenger Hvis du tenker at du har et rent kundeservice case, og du skal opprette å gjøre noe som får løst en support sak. Og vi har også sett eksempler på kunder hvor man egentlig har behov for prosjektstyring, men det å bruke full prosjektverktøy blir for stort, og hvor man da egentlig kan få lagd en arbeidsordre.
Stine Hansen: Riktig
Frode Stenstrøm: På en uke eller to.
Stine Hansen: Ja. Med Filtrummer kan man jo også slå på booking for alle områder i resten systemet. Så om du har jobbet med salg og så har du kanskje en salgsmulighet da er det mulig å skru på at man kan booke en selger til å gjøre det.
Frode Stenstrøm: Det synes jeg er veldig relevant, for veldig ofte hvis man jobber med BID, altså store salgsprosjekter, så kan man ta det BID-et som et lite arbeidsordre, booke på de interne ressursene som skal til for å fullføre ordren, og da får du en veldig styrt prosess for å svare på et offentlig anbud med en gitt prosedyre, for eksempel.
Stine Hansen: Ja, Feltservice kan brukes veldig mye
Frode Stenstrøm: Ja, men det var grunndataen Stine. Du har noen andre begreper som kanskje ikke er så kjent for alle, eller i hvert fall de som er i bransjen tror jeg kjenner det godt, og de som ikke er i bransjen de kjenner det ikke så godt.
Arbeidsordre og kompetansebehov
Stine Hansen: Nei det som er det norske begrepet på en work order, som man kanskje begynner å google, men det er jo en arbeidsordre, som er et feltoppdrag så det er noe som skal skje ute et sted, og den her kan jo opprettes på veldig mange måter. Hvis man har fått en kundeservicehenvendelse, og så ser man at dette her kan vi ikke løse på telefon, vi må sende en tekniker, Så kan den da enkelt konverteres til en arbeidsordre og få med informasjon fra kundeservicehenvendelsen videre til oppdraget.
Frode Stenstrøm: Nettopp. Så det betyr jo egentlig at man kan skape ordren i mange kanaler og i og med at vi jobber i Dynamics plattformen og helheten så kan den oppstå fra salg service, prosjekt og så videre, eller selvstendig og egentlig også fra kunder.
Stine Hansen: Ja, ikke sant? Det kan opprettes på veldig mange måter.
Frode Stenstrøm: Og vi lager ofte nettsider for kunder, hvor arbeidsordren da kan skapes av kunden selv, gjennom en selvbetjent min-side løsning.
Og det gjør jo at ressursene som skal bruke dette til systemet trenger ikke være nødvendigvis pålogget i systemet. De kan jo bruke en kundeportal eller en mobilapplikasjon eller hva som er optimalt for den gitte brukeren da.
Stine Hansen: Ikke sant, og så er det jeg nevnte litt med at det kan komme fra en sånn avtale at hvis man bedrift skal gjøre noe veldig ofte, så sparer man jo mye tid på å ikke punche inn det manuelt hver gang.
Frode Stenstrøm: Nettopp, nettopp. Og jeg tror også nå har vi kommet til en co-pilot add-on til Outlook, så nå kan du i prinsippet skape, hvis du får en spørsmål på mail, så kan du skape arbeidsordren også fra mailsystemet eller e-postsystemet ditt da.
Stine Hansen: Ja, det stemmer. En arbeidsfordre kan bestå av en eller flere hendelser som det heter på norsk, incidents på engelsk.
For eksempel at man skal ha ut en kunde, og så skal man kontrollere flere sensorer, eller man skal kontrollere flere sikringsskap i et borettslag, så kan man gjerne ha en arbeidsfordre, og så er det splittet inn i flere hendelser som hver av de hendelsene er knyttet til det aktive som de skal kontrollere.
Så det er mulig å strukturere på mange måter, så er det jo mulig å legge til sånne sjekklister, at for dette her så skal jeg gjøre de ti tingene, huk av, huk av når man kommer dit, Og det mulig å legge til all mulig informasjon og finne sende varsel på forhånd når man kommer, og...
Frode Stenstrøm: Og det med sjekklister synes jeg er interessant, for hvis man driver for eksempel et vaskefirma som vasker husene til folk, så kan du sjekke skal jeg vaske kjøleskap skal jeg ikke?
Skal jeg vaske kjøleskap hver tredje uke, skal jeg ikke? Du kan jo lage sånne maler for deg som gjør at får en helt annen rutine. Samme med hvis man jobbet i helse og skulle vært på hjemmesykepleier og hatt sjekklister og var ute hos en pasient og utstillet seg medisiner, så her er det veldig mange muligheter til å få det ført og timeført ikke minst.
Stine Hansen: Riktig. For eksempel det du nevnte med helse. Si at du skal ut til en person hvor man trenger sykepleier, man skal jo dele ut noen medisiner, men så er det kanskje andre man bare skal gjøre andre ting, så man trenger forskjellig kompetanse.
Så da har man da gjerne en planlegger som sitter og lager da en bestilling og finner riktig ressurs som er ledig, som fyller da det kompetansekravet som ligger på den arbeidsordren.
Planleggingstavlen og ressurshåndtering
Stine Hansen: Og det kan den da gjøre i noe som kalles for planleggingstavle, som vi skal vise litt senere. Men da kan man da sitte manuelt, litt sånn drag and drop, man kan få systemet til å foreslå en tekniker eller En person for deg, eller et utstyr som er ledig, og bruker det da.
Frode Stenstrøm: Men det som jeg synes er litt interessant, som jeg vil at dere der hjemme får ut av dette når vi snakker om disse arbeidsordene, er at man kan tenke at det er kanskje bare for en servicetekniker i feltet.
Men det kan faktisk brukes av veldig, veldig mange bransjer, og hvis man tenker etter så har de aller fleste bedrifter en eller annen form for oppdrag.
Om du passer på en pasient, eller om du gjør en inspeksjon, eller om du holder et kurs, for eksempel sant?
Stine Hansen: Man skal dele det på en messe. Man skal sende tre stykker til et eller annet sted ikke sant? Da kan man også registrere det som en ordre. Så det er egentlig bare at det er noe som skal utføres.
Frode Stenstrøm: Det er noe skal gjøres. Og det som også er interessant å forstå med arbeidsordre som er flere der hjemme vil jeg si at det er... At arbeidsorderen er jo i praksis en salgsordre, så du kan jo alt av forbruksvarer, alt av timemateriell, alt det som koster noen ting, blir jo bokført mot arbeidsordren og da danner det jo den grunnlag for faktura.
Den har disse dimensjonene med hva som er planlagt og hva som er faktiske verdier.
For det er jo ikke sikkert at Frode som skulle jobbe tre timer klarte å gjøre jobben på kanskje seks og syv.
Stine Hansen: Det var å dukke opp noe som gjorde at man brukte lenger tid. Da er det veldig fint at de som er ute i felt kan ha en mobilapplikasjon hvor de da har tilgang på all informasjon om arbeidsordren og kan legge til hva var det de brukte av utstyr, ble det noe Dukket det opp noe uforutsigbart, ble det ekstra tid, var det noe som ikke...
Hadde man bedt om en ting, og så var det kanskje noe annet man hadde forventet at skulle skje da, så da kan man registrere det når man står der. Ikke
Frode Stenstrøm: Og det er jo gjerne sånn at du skal gjøre noe der ute, så kan det kanskje være noen forutsetninger som skal være på plass. Kanskje snekkeren skal bygge den veggen før maleren kommer, for eksempel.
Og de forutsetningene kan man jo legge inn i arbeidsordenen også, og få dokumentert om det ikke var. Og jeg som driver og bygger hage nå for tiden, jeg kommer stadig med nye endringer til hagefirmaet.
Stine Hansen: Det kan jeg takke meg.
Frode Stenstrøm: Og av det blir jo også arbeidsordren dokumentasjonsgrunnen for endringsordren, og de ville spart masse tid på punching og administrativt arbeid hvis de kunne der og da Hvis du vil ha det sånn, så bestiller vi det, vi er enige om bestillingen, og så er det ferdig.
Stine Hansen: Og du signerer på at dette er greit da sparer tid på det.
Frode Stenstrøm: Men det var jo arbeidsordre-biten. Du har noen flere punkter her, sånn ser jeg. Bestilling.
Stine Hansen: Ja, det var litt det jeg nevnte på i sted, at vi har en planlegger som... Har på den ene siden alle behov, alle arbeidsoppdrag som skal utføres, og så har man da mange ressurser og utstyr som skal fordeles på de, så finner man da en optimal...
Måte å fordele det på. For eksempel man kan jo sortere på regioner for eksempel. Dette er Vestlandet dette er Bergen, dette er Oslo. Og koble da. En sånn kul ting er at du kan mappe opp postnummer mot regionen.
Slik at du kan si at for dette postnumret, som er da 2843, der jeg er fra på Toten, så kan man da si at når man skriver inn 2843, så skal det da mappes til for eksempel Toten.
Og da vil det bare være ressurser som bor i det området, som er aktuelle for det oppdraget. Så da kan man slippe å sende feil eller feil-allokere. Rigget for at man skal få riktig ressurs til riktig oppdrag rett og slett.
Frode Stenstrøm: Og det er jo det at alle dere som driver i en eller annen form for ressursallokering, eller om det er turnusplanlegging eller noe annet vet jo hvor krevende det kan være.
Og systemet er jo lagt opp sånn at det skal kunne lage et forslag til bookinger, vet jeg, basert på en hel haug av parametre.
Stine Hansen: Ja, alt du legger inn egentlig, alt det du vil det skal ta hensyn til.
Frode Stenstrøm: Alle?
Stine Hansen: Ja, man kan ha både region, man kan registrere arbeidstid, så man kan jo lage disse turnuskalenderne, når er det den jobber, når er det den jobber, legge inn det.
Legge inn det som en mal, så slipper man å legge inn det på hver ressurs. Det er region, hvilken organisasjonsenhet man tilhører, hva man har kompetanse på, hvilke roller man har, masse muligheter for å sette opp.
Frode Stenstrøm: Det er veldig spennende.
Stine Hansen: Ja, det er veldig morsomt.
Fra bestilling har vi fått en arbeidsordre, det er noe som skal gjøres, og en bestilling som er å booke den inn, så er det feltarbeidet som skal gjøres også?
Det skal jo utføres, det er jo det kundene ser at ting har blitt gjort, så da kan man jo da, de som skal reise ut i felt, de kan registrere, de vil jo da få en god oversikt over alt hva de skal, så de får en god plan på hvilke oppdrag de skal utføre. Med hva de skal gjøre med i sjekklister og instruksjoner og har tilgang på all informasjon og kan og ja her skal jeg ringe den personen for det er den som har nøkkelen inn til borettslag og litt sånne ting da, ta kontakt med den og
Frode Stenstrøm: Og det er jo i dette området vi vet også at vi kan koble på litt mer avanserte ting.
Jeg tenker sånn digitalt for lenger, bruke virtuelle briller kunne se, bruke mobilapplikasjon til å ta bilder av en enhet og få slått opp instruksjoner og manualer om de samme tingene.
Stine Hansen: Scanne det asset du skal, for eksempel for å være sikker på at det er riktig
Frode Stenstrøm: Riktig at du vrider på riktig bryter. Så det her er jo ekstremt spennende, og igjen dette med å kunne ta, hvis man var ute og vasket hus, så kunne man egentlig tatt betalt der og da.
Stine Hansen: Ikke sant?
Frode Stenstrøm: Koble på betalingsløsninger for oppdraget så man er ferdig med det når man kommer hjem og ikke må drive masse kontorarbeid på bakgrunnen av det hele. Riktig Men så har vi den siste biten da, det er jo etterarbeidet, Stine.
Stine Hansen: Ja, det er jo, ikke sant, man har utført et oppdrag man har sjekket av alle listene det man skal.
Så er det da, før arbeidsordren lukkes så kan man jo se om det skal gjøres noe mer. Må man sende en tekniker tilbake, rakk man ikke å gjøre det ferdig, da får man alt Alt er tracket til den arbeidsordren, så man får full oversikt på hva som har skjedd og hvilke oppfølginger som må gjøres. Og så kan man lukke den og bruke det som ligger på den arbeidsordren, som fakturagrunnlag.
Frode Stenstrøm: Til neste runde igjen Så vi støtter jo egentlig flere prosesser, ser jeg, Stine. Det er jo, hvis du skal oppsummere det vi har snakket om, så er det vel ressursstyringsprosessen, at du kan ha kontroll på alle ressursene dine. Prosess for å forvalte alt som går av det som er installert, og uten kunder er av utstyr og sånn.
Vi kan jo monitorere det samme med sensornettverk hvis vi ønsker det.
Stine Hansen: Ja, ikke sant? Men det er mulig å sette opp sånn internett og sånt så får du For å få direkte tilbake til full service Det hadde vi veldig lyst til å gjøre for dere, så det er bare ring oss!
Frode Stenstrøm: Jeg vet, det ville vært drømmeprosjektet for deg, Stine, så det er bare å få monitorert en hel haug av ting.
Stine Hansen: Ja, hvis du har en sensor stående, eller vi kan skaffe den også, så kan man da få, man ser at det er et avvik på et utstyr ute hos en kunde, så kan man da få signaler inn til Feltservice, Automatisk lage en arbeidsordre. Så det er litt sånn, da kan man jo dra dit før noe går galt.
Frode Stenstrøm: Men vi har jo også en snev salgselement i denne løsningen, for arbeidsordre er jo noe vi skal gjøre, men jeg vet jo også at en salgsavdeling kan jo gi et tilbud på en arbeidsordre.
Som man konverterer til ordre hvis man har vunnet det tilbudet kunden sier ja.
Sånn at systemet står ikke som en ensom planet alene, den er integrert med nettopp salgsprosessene til Microsoft og kundeserviceprosessene. Og så er det det som er interessant, det er jo da at du nevnte dette med allokering av ressurs til oppdrag, altså ressursforvaltningen, den kan jo kjøres sentralisert eller desentralisert eller hybridvarianter.
Stine Hansen: Det er jo hva man har behov for egentlig.
Frode Stenstrøm: Nettopp. Så den dekker et veldig bredt spekter av prosesser, det er også etter mitt syn et veldig ferdig produkt fra Microsoft som de nå skal få se, og jeg mener også ganske bestemt at mye av jobben med det er ikke så mye Produkt i seg selv, men det du begynte med, det er grunndatene å få på plass.
Hva slags type data skal vi ha, og hva slags oppdrag skal vi støtte? Men hvis vi går da litt videre, Stine, så skal vi se litt på hvem som har innovert i feltservice-biten, og der har vi, da skal jeg bare flytte oss litt av kameraet en stund, så vi kan snakke om Miljøpilotene, som er vårt demoselskap. Ikke sant?
Og der har vi jo tre roller.
Stine Hansen: Ja, det er Erik, han jobber på kundeservice, så han mottar da Alle mulige forespørsler, og noen av de ser man at her trenger vi å sende en person til for å løse en ting. Dette kan ikke vi løse uten å sende en person. Og så har man Thomas som planlegger og tildeler ressurser. Er det han som vedlikeholder da all ressursoversikten og utstyret og har kontroll på alt vi har.
Frode Stenstrøm: Og det er jo veldig vanlig Stine at mange kundesenter eller sånne senter har jo et administrativt backoffice-del hvor de er inne og ser.
Og det er jo den biten som er spennende her. Men så har du jo da Ingrid som er den som gjør jobben.
Stine Hansen: Stemmer, det er hun som sørger for at kundene blir fornøyde nesten. Hun reiser ut og utfører det som man trenger å utføre. Hun som fikser, hun som kontrollerer og er ute. Og hun bruker da mobilapplikasjon.
Frode Stenstrøm: Som også er en del av plattformen
Stine Hansen: Riktig. Det er helt på samme, ikke sant? Alt er på samme plattform.
Frode Stenstrøm: Alt på samme nettopp. Og dette er de rollene vi har nevnt nå, det er de rollene som er de mest vanlige rollene i en feltserviceverdenen. Men det betyr jo ikke at ikke andre roller har en interesse av det.
Du kan la ledelsen rapportere på det, du kan la salgsavdelingen følge med på hvordan det går med kundene deres Hvis du gjør veldig mange oppdrag på en kunde, så er det greit å vite nettopp det. Du kan la markedsføringsavdelingen gjøre som du var inne om nettopp, Nettopp ta og sende kundetilfredshetsundersøkelser for å følge opp hvordan det går da.
Stine Hansen: Ja, riktig.
Frode Stenstrøm: Så det er det. Men da har vi snakket om hvem som er i både prosessen og vi har snakket om hvem som er involvert. Og da tenkte jeg at vi skulle ta litt om hva slags problemstilling i feltsøkelse løser, så kan du oppsummere litt av det da.
Stine Hansen: Riktig Det løser jo at du kan få total oversikt over alle ressurser du har, uavhengig av om det er en person eller et utstyr, når de jobber, hvilke kompetanse de har, når er de tilgjengelige, hvor er det de er lokalisert.
Så du får oversikt over alt, og da kan du da Gjøre en optimal allokering slik at du har riktig ressurs til, riktig oppdrag til, riktig tid. Så du unngår å få litt sånne bomturer da.
Frode Stenstrøm: Ja, det koster jo penger. Og i Oslo-rush'en så er dagen borte.
Stine Hansen: Ikke sant? Så det ønsker vi ikke. Man kan øke planleggingshorisonten sin ved å ha disse her Avtalene, så man kan sette at alle mine månedlige besøk til denne kunden skal genereres et halvt år på forhånd, så da ser jeg hva i oppdragspipen egentlig da.
Da får man god arbeidsordrestyring for da kan man se hvor man, for å få en jevn belastning på ressursene, så man kan slippe å få veldig store topper, også er det en periode hvor det ikke er ingenting, men man kan fordele det på en best mulig måte. Så har man da de verktøyene for de som er ute i felt slik at de har tilgang på all informasjon og instruksjoner og kan legge inn direkte det som er forbruket timer og utstyr og ja, det de gjør egentlig.
Frode Stenstrøm: Yes, og det er den siste da Stine, det er rapportering analyse.
Stine Hansen: Man får oversikt over alt egentlig, så hvor ofte har man vært på dette utstyret, ser man at det kanskje er noe som trenger mye mer reparasjoner og vedlikehold enn andre ting. Da ser man jo at man kanskje skal... Velge de som er best da, som man får minst etterarbeid på.
Frode Stenstrøm: Vi har kunder som jobber med produksjon av egne varer og tjenester, altså fysiske varer og hver vare blir jo stemplet med et serienummer på produksjonslinjen, og det er jo hvis et feltservice da og ordner for dem, er å se hvor ble de varene distribuert, til hvilke kunder, og hvilke lokasjoner ble de faktisk distribuert da.
Og det er et ganske sentralt punkt for å kunne drive nettopp dette med verdiskapningen, som vi skulle ta en liten prat om.
Stine Hansen: Ikke sant, ja. Jeg måtte bare, det var en liten strøm så jeg måtte flytte litt lader her. ...
Frode Stenstrøm: Fordi det som vi har snakket om prosessen, vi snakket om hvem det er for, og så skal vi liksom, hvis en kunde velger å investere i dette produktet, hva får de ut av det, Stine?
Stine Hansen: De sparer veldig mye tid. Og de får full oversikt. Slipper masse Excel-ark. Som jeg vet at mange strever med. Du får hele historikken på alt som har skjedd på en arbeidsordre. Og på de ulike aktiver du har ute hos kunden. På for eksempel den sensoren. Så kan man jo se hvordan... Trenger man å ansette flere, for eksempel eller trenger man å fordele oppdragene bedre, så du får jo egentlig full oversikt over alt.
Frode Stenstrøm: Selger mer. Men jeg synes også det er en veldig viktig verdiskapningselement og det går på forutsigbarheten fremover i tid. Hvis du ser at du har booket opp, eller at du selger abonnement på noe som gjør at skal være tredje kvartal og gå ut og gjøre noe som kunde, så får du ganske god visibilitet av hva du har inntekt, ikke bare i år, men kanskje neste år og etter der. Og vi har jo også kunder av oss som faktisk gjør et salg i dag, men installasjonen skal ikke skje før om 2-3 år.
Stine Hansen: Og da vil jo det ligge i oppdragspipen.
Frode Stenstrøm: Og mange av de som la det har jo sluttet kanskje den perioden, så du har den kontinuiteten i det.
Stine Hansen: Ja, det ligger all informasjonen på den ordren og på den bookingen som ligger kanskje 2-3 år fram i tid.
Frode Stenstrøm: Så det er et verktøy, selv om det heter feltservice, som jeg synes er et litt fagrettet begrep, så synes jeg det har så mange anvendelsesområder, alt fra IT-konsulenter til til revisorer, til kursholdere, til helsemedarbeidere. Det er et veldig bredt produkt, og det tror jeg ikke alle er like klare over når de sitter kanskje med en helseforetak, og så kan de søke etter hvordan de skal få kontroll på hverdagen.
Jeg tror man ikke egentlig googler feltservice i det hele tatt.
Stine Hansen: Jeg tror kanskje ikke det. Men med tanke på at noen har den kompetansen, og andre har helt annet, så kan man spisse det veldig mye med å bruke feltservice.
Frode Stenstrøm: Nettopp. Så det burde i hvert fall være en god grunn til at dere kan i hvert fall vurdere produktet for nå skal vi snart vise litt hva det er.
Og da, Stine, da skal du faktisk gå i gang og gå en liten live-demo. Og da hadde en liten plan for hva du ville vise først hadde du ikke det?
Live-demo: Ressurser og arbeidsordre
Stine Hansen: Jo, riktig Vi skal starte med å se ressurs. Jeg var rett inn i PC'en her nå.
Frode Stenstrøm: Men vi bare gir noen knagger, sånn mentale knagger, sånn at dere får se hva vi skal vise.
Stine Hansen: Riktig Vi skal se først ressurs, med liksom de har kompetanser og roller. Og så skal vi gå inn og vise litt hvordan arbeidsordere kan... Se ut, og så til slutt så skal vi da gjøre litt booking.
Frode Stenstrøm: Det er nettopp det.
Og da er vi faktisk over på det mange egentlig spør om, show us the money, men det er greit at vi får så vi i dag viser jo de tre tingene, Stine, og så vil de neste webinarene de vil da vise helt konkret at hvis du var den som bare booker, og planlegger, så hvordan den rollen vi har av dette, for da kan vi gå i dybden på den produktet, så det jeg bare følger med om en ukes tid på YouTube-kanalen vår.
Riktig. Og da, Stine, da gjør vi sånn med den, og så litt der, så skal vi se hvor jeg kan flytte meg litt mer i hjørnet der, så det er litt ut av veien for det du skal vise.
Stine Hansen: Riktig. Så nå er vi inne i Feltservice, og som noen kanskje har vært med på seminaret tidligere, så er jo dette da en del av mange andre moduler, som for eksempel salg og kundeservice, Så dette er et eget brukergrensesnitt, og det her er jo standard Field Service, men da har man jo tatt ut de tingene man trenger for å bruke det som Som den planlegger.
Frode Stenstrøm: Jeg har lyst til å skyte inn noen ting. I det Stine viser vi viser alltid produktene uten skreddersøm. For å vise hvor ferdig produktet er. Vi vil jo alltid tilpasse produktet til deg og ditt firma. Men det er noe med å bare se hvordan det får en følelse av hvor komplett det er uten at vi har gjort noe.
Stine Hansen: Ikke sant?
Frode Stenstrøm: Og for dette webinaret og alle kommende webinare nå, så har vi laget vårt lille demoselskap, Miljøpilotene, hvor Ingrid og Nina og Vegard er ansatte der med hver sin rolle.
Vi snakket jo om Eirik i sted og Kristin daglig leder på forrige webinar.
Stine Hansen: Riktig.
Frode Stenstrøm: Så det er liksom norske demodata. Og denne installasjonen er faktisk kjørt på norsk jord.
Så alt det vi viser her er ting som er tilgjengelig for deg på norsk jord, og da vet du at dataen forblir I Norge.
Stine Hansen: Stemmer. Så hvis jeg nå bare velger å se på...
Frode Stenstrøm: Ingrid Bakken.
Stine Hansen: Ingrid Bakken, ja. Hun er da bruker, og så ser man at når jeg har lagt inn adressen så vises det med en gang at hvor hun bor i Oslo.
Og så har jeg lagt til noen det her er jo hva det heter på norsk oversettelse, kompetanse. At hun er... Hun kan bygge teknisk inspeksjon, energieffektivisering, måle luftkvalitet, sensorteknologi og implementere systemer. Det er det hun kan, og i Feltservice gitt henne to roller som inspektør og systeminstallatør.
Så dette er jo alt det, altså hva dere trenger å sette opp som kompetanser og kategorier legger man jo til her, og det er også mulig å sette opp Ja, alt mulig av egen informasjon som man senere kan filtrere på i planleggings-tavla.
Frode Stenstrøm: Men det du viser nå igjen det er jo det standardtingene.
Stine Hansen: Helt standard.
Frode Stenstrøm: Og det vi ofte gjør her er jo å legge til, ok, nå har du noen karakteristikker og hvor flink du er og kategorier, men her kan man egentlig legge veldig mye informasjon om den ressursen.
Stine Hansen: Riktig.
Frode Stenstrøm: Og det er jo nå i dette tilfellet en ansatt, og du ser at ressursen kan reserveres, men den kunne jo vært Eksterne.
Stine Hansen: Ikke sant, kunne vært eksterne.
Frode Stenstrøm: Eller en bil.
Stine Hansen: Eller en bil. Hva som helst, tilhenger, alt mulig som man bruker til å, ja, utleie for eksempel. Ja. Det vil jo være en ressurs her. Så kan man da enkelt se når de jobber. Så denne personen Ingrid, jobber vel åtte til fem, tror jeg. Det kan vi se på planleggingstavlen senere.
Frode Stenstrøm: Ja.
Stine Hansen: Så her kan man legge til regioner Det er mye forskjellig.
Frode Stenstrøm: Men det med arbeidstimer er super relevant, for der kan man også legge inn ferie og fravær.
Stine Hansen: Stemmer.
Frode Stenstrøm: Og litt senere...
Stine Hansen: Det blir en veldig enkelt fritid og ferie ikke sant?
Frode Stenstrøm: Og det som er interessant å vite er at denne ressursdelen som du nå viser, den er ikke begrenset bare til feltserviceområdet.
Det er den samme ressurstabellen som brukes av prosjektstyringsverktøy, Project Operations. Det er den samme ressursstabellen som kan brukes av et kundesenter til saksbehandling.
Og du var inne på at alt som kan bukkes, i prinsippet.
Så det vi ser er at det gir, hvis du for eksempel har bukket på et prosjekt på 50% tid, så kan du ikke bruke mer enn 50% tid til arbeidsordre.
Så du klarer å se en helhet i hva som skjer i organisasjonen din.
Og det synes jeg er en kjempestyrke med akkurat ressursstabellen.
Stine Hansen: Riktig Hvis jeg da skal se på alle arbeidsordre som ligger her, så ser man at Miljøpilotene har noen kunder, og noen av trenger se her, er en emergency-sak, de trenger hjelp omgående til systemrevisjon, grønt tak.
Ellers ser man at det er litt forskjellige typer oppdrag som skal gjøres, og her er det at man kategoriserer
ting på den måten dere trenger. Man har på en måte to tabeller. Man har en paraply, som er på en måte for eksempel analyse, og så kan man da ha miljøanalyse, annen analyse, så man grupperer det på to nivåer som er standardnivåer For Feltservice da.
Frode Stenstrøm: Men jeg synes det blir veldig grafisk Stine. Du ser veldig visuelt hvordan det er, om det er planlagt, ikke planlagt, om det pågår eller ikke pågår, om det er fullført eller ikke fullført, så det gir en veldig god oversikt synes jeg, over det og Miljøpilotene de leverer jo miljøtjenester og miljødataanalyse
og klimarisikoevalueringer og bærekraftig byggeinspeksjon eller lager de gjør de, så da blir det jo litt sånn det blir litt tydelig på hva som foregår her nå.
Stine Hansen: Ja, det er riktig. Så nå går jeg inn i planleggingstavla. Det er egentlig to måter å booke på, to litt forskjellige tavler. Så det jeg ser på nå er, som dere ser, så har jeg lagd en egen visning som heter feltarbeidere, hvor man har filtrert på brukerne, og så har jeg en egen tavle som heter utstyr til utleie, som er litt annerledes Så da kan man filtrere og skille og for eksempel ha region, sør nord.
Frode Stenstrøm: Det viser jo egentlig det vi sa i stedstidene at en ting er at hvis du skal ha en konsulent ute i felt, så kan du jo ha en visning hvor det er mine konsulenter, du kan ta mitt team bare.
Stine Hansen: Ikke sant?
Frode Stenstrøm: Og så har du det at du kan, som du sa i sted, at vi kan også selge og leie ut et utstyr. Hvis man hadde et kurslokale, så kunne det vært kurslokaler og booking av ressurser til kurslokalet.
Og det er jo kjempespennende, egentlig.
Stine Hansen: Det jeg skulle vise var at det var forskjellige fargekoder på de bookingene, og det er jo ting man kan sette opp helt selv. Her ser man at den her er grønn, og det er at appen pågår,
så ser jeg at du sitter som planlegger, og så kan man se når en tekniker sjekker inn at nå er jeg på stedet, nå pågår oppdraget, og så ser man at i morgen så har Ingrid et oppdrag hos Grønn Betong som er planlagt, og det er en annen farge, og det er også noe man kan sette opp selv.
Frode Stenstrøm: Og det blir jo en interaktiv tavle, og det gir jo veldig visibilitet inni hvert enkelt oppdrag så du bare peker på det, så ser du jo hva det består av.
Stine Hansen: Ikke sant? Og det er jo mulig å tilpasse hva som vises her også, ikke sant? For det her er kanskje ikke så intuitivt, så det kan man si vi vil ikke kunne det her, hvor det er Er det på stedet eller er det
over Teams er det et møte, ikke sant?
det er og er det på stedet som det skal vise På neste bilde, hvis vi tar denne emergency-bookingen. For her sitter jeg som planlegger, så ser jeg at her har det kommet inn en arbeidsordre som haster. Så den må vi booke med en gang.
Frode Stenstrøm: Men hvordan gjør du det da?
Stine Hansen: Da kan jeg søke etter hvem er det som er ledig.
Så kan jeg trykke på den.
Frode Stenstrøm: Og da får du vite hvem som er ledig av ressursene dine.
Stine Hansen: Ja stemmer. Så da kan jeg...
Frode Stenstrøm: Se det både i tavle eller i liste, ja.
Stine Hansen: Ja riktig. Og det som den gjør nå er jo fordi at man har en adresse på kunden, hvor det her skal gjøres, og så har man jo en bostedsadresse på ressursen.
Så her, nå var det veldig lite da, men det sto på den...
Frode Stenstrøm: Jeg ser at kravet var fem timer, og han er ledig 5.38, så det er vel derfor han foreslår den slotten.
Stine Hansen: Men det som er er at den her tar også hensyn til reisetid.
Frode Stenstrøm: Ja, jeg ser det. Ja, han gjorde det. Han beregner reisetiden ja.
Stine Hansen: Ja, riktig. Det hende at det var litt, skal vi se, her
Frode Stenstrøm: Ja, det er noen minutter.
Stine Hansen: Da ser man åtte minutter reise tid.
Frode Stenstrøm: Det er ikke i Oslo-rush'en i alle fall.
Stine Hansen: Nei dette er i Bergen.
Frode Stenstrøm: Det er noen rush i Bergen nå.
Stine Hansen: Etter rushet kanskje men da kan systemet se, den tar hensyn til hvor personen bor og hvor oppdraget er, og kan velge den som er Som passer. Og så kan man bukke den personen her.
Bestill årslød. Da får du opp antall kilometer her også.
Frode Stenstrøm: Ja.
Og da blir jo det gjort om fra en uplanlagt arbeidsordre til en planlagt ordre.
Stine Hansen: Riktig Så ser man at da har det blitt laget en booking her, og så ser man at det er en sånn rød oppe i hjørnet her, det er vel at den er emergency, det er høy prioritet. Og da kan man jo, hvis jeg går tilbake til Ingrid, så kan jeg jo se da alle, Alle hennes bookinger, om de er planlagt utført pågår.
Så da kan jeg da få historikken på ressursen men også på kunden. Hvem er det som har vært der? Og så kan man jo se på en avtale at det er en fast person som skal besøke kunden, slik at man gjerne sparer litt tid på det.
Frode Stenstrøm: Og der står det varighet og bestillingstype og alt som er, så det henger jo alt sammen egentlig.
Men jeg synes det som er interessant også er jo at når man har planlagt noen ting, så kommer hverdagen, og så er det noen som ringer inn og er syke.
Stine Hansen: Ikke sant?
Frode Stenstrøm: Og hva da?
Stine Hansen: Da kan man gå tilbake til planleggingstavla, si at han er syk. Bestill på nytt eller bestill erstatning, så det er også...
Frode Stenstrøm: Ja, så var det ingen som var ledig for akkurat den bestillingen nå.
Stine Hansen: Her ligger det jo bare tre ressurser, og det er bare han Vegard som er i Bergen. Så de må ansette til person i Bergen, faktisk.
Frode Stenstrøm: Men det er jo den virkeligheten de fleste som jobber med den type problemstillinger har, at produksjonen går sin gang, den er planlagt, og så kommer det jo daglige endringer og det å kunne gjøre de endringene,
Stine Hansen: Riktig, ja.
Så da kan du gjøre det i det skjermbildet som vi står på nå.
Frode Stenstrøm: Ja, da har vi vist tre ting.
Stine Hansen: Da har vi vist tre ting. Så om en uke kan vi gå litt mer i dybden på dette med booking. For man kan jo booke flere personer samtidig faktisk i flere roller. Og sortere litt på region og gå litt inn på Ja, litt mer detaljer rundt ressurshåndtering og arbeidsordre, og hvordan bygge opp den med for eksempel forskjellige hendelser og knytte det til aktiva hos kunden, og de tingene der.
Frode Stenstrøm: Og det er det vi har lyst til, for da kan vi bruke et webinar på å gå rett inn i en problemstilling, så vi ser enda mer i hvor avansert og enkelt det er. For ja, det er enkelt å bruke, men det dekker jo alle de bruksscenariene som måtte være.
Oppsummering og neste steg
Frode Stenstrøm: Da skal vi se der, da tror jeg vi nærmer oss slutten faktisk Stine, hva er det vi har lært dag da?
Stine Hansen: Vi har litt sånn overfladisk har vi jo snakket om hva fellesservice er, det er grunndataen din, det er hvilke ressurser du har, hvilke utstyr er det du har til utleie eller som du vil ha kontroll på, det er Behov ute hos dine kunder, det er å få et asset-register på det du har selv eller det du har installert hos kundene som du må komme tilbake og kontrollere jevnlig.
Vi har snakket om at det løser slik at du får rett ressurs på riktig oppdrag til rett tid, og at kunden kan bli informert på forhånd, så den vet at du kommer og døra står åpent, så du går rett inn og gjør det du skal. Og vi har vært inne om hvordan det ser ut.
Frode Stenstrøm: Ja, og vi har jo egentlig bare touchet litt på i dag i forhold til hvordan det ser ut, men det var jeg også Først i dag var målet at man skal forstå hva produktet er og hvilke problemstillinger det løser.
Så er det da neste uke så ønsker vi deg tilbake for en deep dive som det heter på norsk i rollen hvor du er booker og planlegger og de scenariene som måtte være der. Har du noen spesielle spørsmål til oss rundt det så still gjerne dem på oss på YouTube kanalen på kommentarfeltet under så skal vi sørge for at det blir besvart i neste ukes sending.
Så følg med på YouTube. Og da Stine, jeg sier tusen takk til deg for bidraget i dagens sending. Lurer du på noe, så er det som sagt bare å stille spørsmål. Vil du ha mer faglig påfyll så abonner på kanalen. Og likte du det, så skriv like og del med venner. Sendingen finner du som alltid på YouTube-kanalen samt nettstedet prosesspilotene.no.
Sendingen er produsert av Prosesspilotene, som øker verdiene av dine kunder med bruk av Microsoft-teknologi Vårt analyseteam kan hjelpe deg å lage både gode rapporter, prognosemodeller, datavarehus og kunstig intelligens modeller. Samhandlingsteamet kan hjelpe deg å lage kundeklubb nettsider, mobilapplikasjoner feltserviceapplikasjoner faktisk.
De løser det meste rundt kommunikasjon som er inn og ut av Dynamics-plattformen. Sendingen er ansvarlig for at personen har vært meg, Frode Stenstrøm sammen prosjektleder Oddbjørg Berge. Med ønske bedre arbeidsprosesser for alle på gjensyn, førstkommende uke.